Hopp til hovedinnholdet

Kan mamma og pappa bestemme over mine penger?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurte på om mamma og pappa har rett til å bruke dåpspengene mine på ting de mener jeg trenger, i steden for at jeg kan spare de til ting jeg ønsker meg?

Besvart 13.05.2019 15:43
 

Svar
Hei

Foreldre har ansvar for barnas penger og økonomi og for at barna skal ha det de trenger fram til de er 18 år.

Når det gjelder penger er det et skille mellom penger barna har fått og penger barna har tjent på eget arbeid. Penger barn tjener på eget arbeid har barn rett til å bestemme over. Når det gjelder gaver og penger barn har fått er det foreldrene som har ansvaret inntil barnet fyller 18 år.

Dersom det er store pengegaver fra enkeltpersoner, kan det også være viktig å tenke på hva giverne har ønsket at pengene skal brukes til.

Jeg håper at du og foreldrene dine kan diskutere og bli enige om hva det er fornuftig å nødvendig å bruke pengene på. Ungdom trenger penger til mye og det er ikke alle foreldre som har råd til å kjøpe alt ungdom trenger. Pengegaver kan derfor være et viktig bidrag for å få kjøpt det som er nødvendig.

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem bestemmer over pengene dine?

Penger til konfirmasjonen (ung.no)

Krangler du med foreldrene dine om hva du kan bruke egne penger på? Det finnes ikke noe klart svar, men det er vanlig å skille mellom penger du har tjent selv og penger du har fått.

Les mer

Spar til egen bolig med BSU

Flyfoto av Bergen sentrum (colourbox.com)

BSU er en forkortelse for boligsparing for ungdom. Men hvilke fordeler får du egentlig, og hva kan du bruke sparepengene til?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din