Hopp til hovedinnholdet

Kan ruter kreve at jeg betaler bot?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Har NSB/Vy og Ruter juridisk rett til å kreve at vi betaler bot for manglende billett? Og hvis man prøver å stikke av fra en billettkontroll, har de lov til å stoppe deg fysisk?

Besvart 14.05.2019 21:36
 

Svar
Hei

For Ruter, VY og andre selskap er det slik at billettkontroll og gebyr er hjemlet i reisevilkårene. 

Passasjerer som reiser og kjøper en billett/laster ned reisepenger inngår en reiseavtale med Ruter, VY osv som gir rett til transport med selskaper som kjører på kontrakt for Ruter. Reisevilkårene er en del av denne avtalen.

Du er selv ansvarlig for å ha gyldig billett når du reiser. Uten gyldig billett vil du få gebyr i en billettkontroll. Størrelsen på gebyret, eller pengebeløpet du da må betale, er fastsatt av Samferdselsdepartementet.

Så ja, selskapene kan kreve at du betaler bot dersom du ikke har gyldig billett, og de har rett til dette. Billettkontrolllører har også lov til å holde passasjerer igjen fysisk. 

Billettkontrollørenes mulighet til å holde igjen passasjerer som sniker på bussen osv. følger av transportselskapets reisevilkår, se for eksempel Ruters reisevilkår punkt 6.3. Når du går på bussen, toget osv. så aksepterer du transportselskapets reisevilkår. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Bruk Konfliktrådet

Hender (colourbox.com)

Konfliktrådet hjelper vanlige mennesker i en konfliktsituasjon, helt gratis. Meglere fra konfliktrådet hjelper deg å finne en løsning på alle typer konflikter - uten at det kommer på det ordinære rullebladet.

Les mer

Hva skjer når du bryter loven?

To gutter som stjeler

Visste du at relativt små lovbrudd kan føre til to års utsettelse på sertifikatet, nei til studier i utlandet og problemer med visum til enkelte land?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din