Hopp til hovedinnholdet

Vil bli aktuar

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg har kjæreste og begge foreldrene hans er aktuarer. Jeg har bestemt meg for at jeg gjerne vil være aktuar, fordi jeg alltid har vært glad i matte på skolen, og jeg er flink til det, men jeg har jo sjekket økonomien bak det og jeg vet at det er mange penger å tjene som aktuar, og jeg er redd for at jeg innerst inne gjør det for pengenes skyld, ettersom jeg gjerne ville bli lærer før, akkurat som mine foreldre, men tenkte at det ikke var nok penger i det når jeg sammenligner huset våret med kjæresten min sitt. Hvilke parametre er lurt å kikke på før jeg tar endelig valg?

Besvart 06.06.2019 14:42
 

Svar
Hei

 

Du kan lese om de fleste yrkene på Utdanning.no, for eksempel aktuar og lærer.

Når det gjelder hva som er rett valg for deg, så er det til syvende og sist bare du som kan avgjøre dette. Husk at mange bruker tid på å finne ut av hva de skal bli, noen endrer interesser og bytter retning underveis. For å sortere tanker, kan det være fint å stille seg spørsmål som dette: 

  • Trives du best de teoretiske fagene på skolen, eller vil du helst jobbe med noe mer praktisk?
  • Hvilke fag liker du minst, og hvilke hvilke liker du best
  • Hva er du flink til? I hvilke jobber tror du disse egenskapene kan komme til nytte?
  • Hvilke jobber kan du få etterpå med de utdanningene du vurderer, og hvor vanskelig er det å få de jobbene du ser for deg?
  • Hvilke yrkesgrupper vil det være stort behov for i samfunnet når du er ferdig utdannet?
  • Kjenner du noen som har en jobb du synes virker spennende
  • Hvor lang utdanning kan du tenke deg å ta
  • Hvordan ser du for deg at du har det om 10 år?


Skriv gjerne ned svarene dine. Skriv gjerne også en liste over alt som er viktig for deg i en jobb. Deretter kan du prøve å finne fram til hvilken av retningene som innfrir flest mulig av punktene dine. I tillegg kan du lage deg en liste med argumenter "for" og "mot" begge alternativene. Del et ark med en strek på midten og lag lister med argumenter. Dette er en fin måte å sortere tankene på, og kan hjelpe til med å gi deg litt oversikt over hva du faktisk ønsker og hva du synes er viktigst når du skal velge.

Rådgiveren på skolen kan være til god hjelp for å sortere tankene om hvilken type utdanning og yrke som vil kunne passe for deg, ettersom han/hun kjenner til deg som elev og samtidig kan se hele situasjonen litt utenfra samt kan gi deg informasjon om de ulike retningene.

Masse lykke til!

 

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt sitter og tenker (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Høyere utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om høyere utdanning