Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta opp billån?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Kan jeg som 17-åring ta billån? Jeg har stabil lønn i måneden på ca 17000 ++

Besvart 26.06.2019 14:44
 

Svar
Hei

Foreldre har ansvar for barn og ungdoms økonomi til de fyller 18 år. Det er ikke lov å gi lån til ungdom under 18 år. Dette skal sikre at ungdom ikke påtar seg dyre lån som de får problemer med å betale i framtiden.

På grunn av høye renter og gebyrer vil man ofte måtte tilbakebetale dobbelt så mye som det man låner. Det er det mange som ikke tar høyde for og dermed får problemer som i verste fall kan følge dem resten av livet.

Jeg oppfordrer deg derfor til å tenke nøye gjennom hva du forplikter deg til dersom du tar opp et lån når du fyller 18 år. Du bør være helt sikker på at du klarer å betale tilbake lånet uansett hva som skjer.

Du har jo en stabil lønn. Jeg vil anbefale deg å spare så mye du kan hver måned. Kanskje kan du klare å spare opp det du trenger. Uansett vil du kunne låne mindre og få mindre utgifter enn om du ikke har spart noe. Etter noen måneder med sparing vil du ha erfaring med hvor mye du klarer å spare, og dermed hvor mye du ville kunne klare å nedbetale et lån med i måneden i stedet for sparing.

Å kunne kjøpe det du ønsker deg med oppsparte midler er mye bedre for økonomien din enn å låne. Lykke til!

 

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din