Hopp til hovedinnholdet

Hvor mye penger er det normalt å bruke når man bor for seg selv?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hvor mye penger er det normalt å bruke i mnd når man bor for seg selv? Da tenker jeg både på mat og andre kos hver for seg og til sammen.

Besvart 11.09.2019 15:34
 

Svar
Hei

Forbruk er veldig forskjellig fra person til person. Noen er veldig forsiktige med penger, lager all mat hjemme, tar med matpakke og handler i butikker framfor kiosker og bensinstasjoner. Noen bruker mye penger på å kjøpe ferdigmat. Noen kjøper mye klær - andre lite.

OsloMet - tidligere SIFO (Statens institutt for forbruksforskning) har laget et referansebudsjett/en kalkulator som viser det de mener er et normalt forbruk for ulike husstandssammensetninger (en enslig eller et par eller en familie)

Dersom du limer inn lenken under i søkefeltet for internett får du opp en kalkulator der du kan legge deg inn som person 1. Når du trykker på resultat vil du få opp hva referansebudsjettet anslår at du trenger til forskjellig forbruk som mat og drikke, klær og sko, reise og fritid osv. Her kan du dermed få en ide om hva du trenger til løpende utgifter i løpet av en måned.

www.hioa.no/Om-OsloMet/Senter-for-velferds-og-arbeidslivsforskning/SIFO/Referansebudsjettet/Kalkulator

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Student med dårlig råd?

Tomme lommer (colourbox.com)

Støver det i lommeboken din? Det finnes mange gode triks og tilbud dersom du er student og ønsker å spare.

Les mer

10 tips til sunn og billig mat

Ulike grønnsaker (Colorbox).

Det kan fort bli dyrt hvis vi skal prøve å velge sunn mat når vi handler. Her får du 10 tips til hvordan du kan tenke smart i matbutikken - og gjøre sunne valg uten å tømme lommeboka helt.

Les mer

Bekymrer meg over familiens økonomi. Hva kan jeg gjøre?

Bekymret gutt

Bekymrer du deg mye over familiens økonomi? Dette er ikke ditt ansvar, men du er ikke alene og det finnes hjelp der ute.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din