Hopp til hovedinnholdet

Betaling av skolepenger for utdanning når man var under 18 år

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg var på folkehøyskole da jeg var 16 år. Fikk regninger derfra den gangen, som ikke er betalt.Di er fortsatt ikke betalt. Men di er blitt mye høyere. Er dette noe jeg må betale selv, da jeg var umyndig den gangen. Burde ikke regningene kommet til mine foreldre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

De som har foreldreansvaret for deg, normalt foreldrene dine, har ansvaret for å forsørge deg. De skal blant annet sørge for at du får utdanning etter "evne og givnad". Dette står i barneloven § 30. Ifølge barneloven § 32 avgjør barn som har fylt 15 år, selv valg av utdanning.

 

Det er samtidig klart at foreldrenes plikt til å gi deg utdanning etter barneloven § 30 og din rett til selv å velge utdanning i henhold til § 32 ikke betyr at foreldrene har plikt til å betale en hvilken som helst utdanning for deg uavhengig av hva den koster. Foreldrene kan derfor si at hvis du ønsker å gå på en bestemt folkehøyskole, må du betale skolepengene selv fordi vi ikke har økonomi til å sende deg på denne skolen. Dersom du og dine foreldre inngikk en slik avtale da du begynte på folkehøyskolen, er det derfor du som skal betale regningene nå. Hvis dere på den andre siden ikke avtalte noe slikt, regner jeg med at det er foreldrene dine som skal betale regningene fra tiden på folkehøyskolen siden du var under 18 år da du gikk der.

 

Jeg vet ikke hva slags støtte Statens lånekasse for utdanning gav deg mens du gikk på folkehøyskolen. Hvis du mangler penger, kan det være greit å kontakte dem for å undersøke om de har noen mulighet til å gi deg lån for å betale skolepengene. Jeg er likevel usikker på om du har rett på lån eller støtte fra lånekassen til dette.


Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din


Quiz: Kva veit du om alkohol? #2

Kva er aldersgrensen for alkohol i Danmark?