Hopp til hovedinnholdet

Trenger studentbevis før sommeren

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg er ei jente som fyller seksten den 5. juni - ganske tidlig før sommerferien. Jeg har søkt på videregående skolen og skal begynner til august i år, men problemet er å få studentbevis... Søstra mi går på videregående og har fortsatt ikke gått det. :( Jeg reiser en del fordi jeg har ingen venner i hjembyen min, og reiser derfor til venner i andre byer som Larvik, Tønsberg og Oslo. Jeg har også dårlig økonomi fordi foreldrene mine ikke tjener så mye, mest på grunn av sykdom og derfor sykemeldelse. Jeg er redd for at jeg må betale voksenbillett på transportsmidler som tog og buss til jeg får studentbevis - som jeg ikke en gang er sikker på at jeg vil få! Er det mulig å få studentbevis tidligere? Og hvordan? Hvor? Jeg må få tak i det, og helst uten å bruke kredittkort online. Om jeg ikke får studentbevis er jeg redd jeg må isoleres i sommeren mens mine venner flyr ute og har det gøy... Ikke bra! Jeg er redd for hva som vil skje... Jeg er takknemmelig for raskt svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!


Det er den videregående skolen du skal gå på som utsteder skolebevis til deg. Dette får du når du begynner der til høsten. Skaff i tillegg skolebevis fra ungdomsskolen du går nå med gyldighet fram til sommerferien. Hvis du blir gående noen måneder uten gyldig skolebevis i sommerferien, pleier kollektivselskapene å godta dette. Pass bare på at du alltid har med deg legitimasjon som bekrefter at du er i skolepliktig alder. Behold også skolebeviset fra ungdomsskolen helt fram til du får nytt bevis på videregående. Du kan også spørre ungdomsskolen din om de kan skrive en bekreftelse til deg på at du er i skolepliktig alder og skal fortsette skolegangen rett etter sommerferien.

 

Med en gang du begynner på videregående bør du spørre om skolebevis derfra, slik at dette ordnes raskt. Søsteren din bør purre skolen sin om dette dersom hun fortsatt ikke har fått skolebevis. Det er skolen hennes som kan utstede slike bevis.

 

Lykke til videre, dette skal ordne seg!

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din