Hopp til hovedinnholdet

Enslig mor. Arbeidsledig. Kan Nav hjelpe meg med å betale husleie

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei jeg er gravid og skal bli enslig mor så har jeg lette etter leilighet i tr.heim. Men jeg har ingen inntekt(jeg er arbeidsledig rett etter jeg er ferdig med vg2 ,men skal starte med jobbkurs snart og har termin i jan så det bli ikke mye lønn på meg) Så lure jeg på om nav eller kommunen vil hjelpe meg med å betale husleie? den leilighet koste ca 8000 kr pr mnd og depositum koste 24000 kr som jeg må betale før jeg flytte inn i november/desember. jeg har har hørt om husbanken men jeg skjønte ingenting når jeg prøv å regne ut osv .

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!


Som enslig forsørger kan du få forskjellige former for støtte fra Nav. Hovedsiden for dette temaet finner du her.
Som inntektssikring vil du antakelig ha rett på engangsstønad og overgangsstønad. Det er overgangsstønaden som er det viktigste for deg, men det finnes flere stønader som du bør være klar over.
Du vil også ha rett på barnebidrag fra barnefaren. Dersom dere ikke inngår frivillig avtale kan du kreve bidragsforskudd gjennom Nav.
Du kan også søke statlig bostøtte fra Husbanken. Du søker gjennom boligkontoret i din kommune. (Deler ofte kontor med Nav.)

Det er vanskelig å lage en fullstendig oversikt over din inntekt fremover fordi noen av tallene varierer.

Overgangsstønaden utgjør kr 13 202 brutto (før skatt er trukket fra).
Barnebidrag varierer med din og barnefarens forsørgerevne, og hovedreglene for offentlig fastsetting av barnebidrag kan du lese mer om her.
Statlig bostøtte vil variere med din inntekt, og hvor store boutgiftene dine er. (Men det er selvsagt en øvre grense.)
Som du skjønner er dette litt komplisert, og det beste er derfor om du leser deg litt opp med de linkene du har fått her, og så oppsøker ditt lokale Nav-kontor, for å snakke om familiestønader og bidrag, og om bostøtte (hvis boligkontoret holder til på Nav i din kommune, hvis ikke får du spørre hvor det er).

Du beskriver en husleie på kr 8 000, og det er forholdvsi mye for en enslig forsørger uten arbeidsinntekt. Husk at det koster ekstra å ha barn, og det er ikke så hyggelig å bruke nesten alt man får utbetalt på bolig. Det kan derfor være lurt at du vurderer å finne bolig som er en del rimeligere enn dette, men dette kommer også an på hvordan boligmarkedet er der du bor.

 

Lykke til!


Med vennlig hilsen Nav (www.nav.no) i samarbeid emd Ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din