Hopp til hovedinnholdet

Skattekort i stedetfor frikort?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har et par spørsmål rundt det her med frikort og skattekort. Jeg jobbet som ringevikar i en barnehage i 8 dager og tjente i underkant av 6 000 kr, før jeg fikk en fast jobb. Jeg har nå levert frikortet til arbeidsgiveren, men han sier at det kanskje hadde vært best om jeg bestilte skattekort i steden for å bruke frikortet. Jeg har ennå ikke fått første lønning og lurer nå på om det er mer lønnsomt om jeg bestille skattekort med det samme, eller om jeg burde vente til jeg har tjent inn fribeløpet på 39 950 kr? Kan jeg bruke frikortet den først måneden, altså til første lønning og deretter bruke skattekort resten av året, hvordan vil det være med tanke på skatteoppgjøret da? Hvis jeg velger å bruke frikortet og tjener et par tusen kroner over fribeløpet før slutten av året og ikke har bestilt skattekort, må jeg da skatte 50 % av alt jeg har tjent, eller skatter jeg kun det jeg har tjent over fribeløpet? Hvis jeg bestiller skattekort nå, og skatter fra første lønning, vil jeg få de 39 950 kr tilbake eller er de borte for alltid?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Du har allerede satt deg veldig godt inn i situasjonen. Og det som avgjør om du bør ha skattekort eller frikort er, som du skriver, hvor mye du forventer å tjene i år. Det er ikke lang tid til årsskiftet, så da kanskje det er lettere å beregne? Snakk gjerne med arbeidsgiver om dette.


For om du kommer til å tjene totalt mer enn  39950 i år, må du betale 50% på alt over, og i tillegg vil det bli beregnet skatt av alt du tjener over denne summen. Så totalt sett, skatter du mindre enn du skal i forhold til opptjent lønn i år, får du bakepemm neste år.

 

Du kan også se på skatt som en sparing, for det du ikke skal betale, det får du igjen.

 

DU SPØR:
Hvis jeg velger å bruke frikortet og tjener et par tusen kroner over fribeløpet før slutten av året og ikke har bestilt skattekort, må jeg da skatte 50 % av alt jeg har tjent,

(Svar: du må skatte 50 % ut året, av alt du tjener, men det vil bli beregnet totalt sett ut fra hvor mye du skal skatte ut fra hvor mye du har tjenet i hele år)

DU SPØR:
Hvis jeg bestiller skattekort nå, og skatter fra første lønning, vil jeg få de 39 950 kr tilbake eller er de borte for alltid?

(Svar: Jeg skjønner ikke helt hva du mener, men om du får et skattekort med en prosent som er litt høyere enn hva du reelt sett skal skatte i år, vil du få pengene tilbarke ved skatteoppgjøret neste år)

Les også artikkelen om skattekort på ung.no/arbeid, og under svaret.

 

Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette må du vite om lønn og feriepenger

Lommebok og penger (foto: ung.no)

Aldri hørt om tariff, feriepenger eller lønnslipp? Da bør du lese dette.

Les mer

Frikort og skattekort

Frikort eller skattekort? (skjermdump skatteetaten.no)

Har du en jobb må du be om frikort eller skattekort, avhengig av hvor mye du kommer til å tjene. Kommer du ikke til å tjene over 55.000,- klarer du deg med å bestille frikort, og behøver ikke å skatte.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din