Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få støtte fra Nav mens jeg går på VGS?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har prøvd å finne svar rundt om kring på nettet, men nav er ikke akkurat oversiktlig. Jeg sliter med økonomien. Jeg har bodd alene i noen år nå, men får ikke borteboerstipend fordi faren min bor et annet sted i byen, men har adressen sin i leiligheten der jeg bor. Nå har jeg fått utsatt vgs til 4 år også fordi jeg har vært syk og for sliten til å fullføre på 3 år, så lånekassen har krevd tilbake halve det vanlige stipendet mitt i tillegg. Jeg har en jobb, men jeg blir så utrolig sliten av å først gå på skole, så jobb.. det føles som om det er bare det livet mitt går ut på for tiden. Jeg tjener dessuten veldig lite i timen, så må jobbe masse for å ha nok penger til mat, skoleting. Bruker ikke noe på klær og sånt. I tillegg sier faren min at jeg må flytte ut av leiligheten som jeg bor i og han betaler, om et par måneder. Jeg lurte på hva slags rettigheter jeg har til å få støtte fra nav eller noe liknende (Da tenker jeg ikke på lån), til bolig mens jeg går ferdig vgs, og til mat osv, om jeg starter å jobbe litt mindre. Det blir jo bare dyrere og dyrere, mens lønnen min er like lav. Det er jo liten vits i å utsette vgs fordi jeg er syk og sliten, når jeg må jobbe dobbelt så mye som jeg gikk på skole for å få råd til det :( Takk for svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!


I all hovedsak er svaret at, nei, du har ikke rett på støtte fra Nav mens du går på videregående skole eller er student. (Det er noen unntak, men jeg kan ikke se at disse unntakene gjelder deg).

 

Så lenge du er under 18 år ELLER holder frem med videregående skole (men ikke mer enn noen år etter du fyller 18) er dine foreldre pliktig å forsørge deg. Dersom foreldrene dine ikke forsørger deg kan du kreve bidragsforskudd gjennom Nav, og da vil pengene bli krevd tilbake fra dine foreldre.

 

Anbefaler deg å ta kontakt med ditt lokale Nav-kontor for råd og veiledning når det gjelder hva du kan ha rett på fra foreldre og fra andre mulige kilder, i tillegg til at du kan få bistand dersom du f.eks. ønsker å bytte til en mer overkommelig jobb.

Familievernkontor kan være et sted å ta kontakt dersom du opplever at situasjonen hjemme er vanskelig, ta i så fall kontakt med kommunen din for å få vite hvor du helst bør henvende deg.

 

Lykke til!


Med vennlig hilsen Nav (www.nav.no) i samarbeid med Ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din