Hopp til hovedinnholdet

Vil kjøpe blig, men hva med lån og hvordan går vi fram?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Tenker på å skaffe oss en enebolig. Vi har allerede en leilighet fra før. Hvordan er gangen i hva man gjør for å skaffe seg lån? Først og fremst må vi jo vite hvor mye vi kan få i lån, og etter det, hva gjør vi dersom vi skulle finne en bolig vi har lyst til å by på? Hva med leiligheten vår? Når må vi skaffe megler og prøve og selge vår leilighet? Takk på forhånd! :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Det første dere bør gjøre er å sjekke hva det er sannsynlig få for leiligheten deres. Deretter kontakter dere banken deres for å høre hvor mye dere kan få i lån til kjøp av hus. Banken vil kunne gi dere et forhåndstilsagn på et lånebeløp banken mener er forsvarlig og som dere kan klare å betale, selv om renta går opp fra dagens lave nivå. For å vite hvor mye lån dere kan betjene i ny bolig, trenger banken å vite omtrent hva dere kan regne med å selge leiligheten deres for. Når dere selger trekkes de lånene dere har i dag fra salgssummen. Det samme skjer med omkostningene til megler.

 

Dere må nok regne med at salg gjennom megler vil koste 70-80 000,-. Når lån og meglerhonorar fratrekkes fremkommer hva dere har i egenkapital til ny bolig. Finanstilsynet krever at bankene passer på at lånekundene ikke låner mer enn 85% av kjøpesummen. Dere må altså ha minst 15% egenkapital.

 

 Dette vil si at hvis dere kjøper en bolig til kr 2 mill, må dere ha minst kr 300.000 i egenkapital fra salg av tidligere bolig eller i oppsparte midler. I mange tilfeller kan det være lurt å selge den boligen dere har nå før dere kjøper ny bolig. Da vet dere hvor mye egenkapital dere har og slipper mellomfinansiering, dvs. at dere må låne hele kjøpesummen til den nye boligen og betale lån på to boliger inntil dere får solgt den gamle.

 

For mange er det vanskelig å selge før kjøp av ny bolig. Da må man søke banken om mellomfinansiering og lån til ny bolig. Når den gamle boligen selges, brukes salgssummen til å nedbetale lån både på den gamle og den nye boligen. Oppsummert kan jeg svare slik på dine spørsmål:

  1. Hvis dere ikke vet ca hvor mye dere kan få for leiligheten deres, kontakt en eiendomsmegler som kan gi dere en verdivurdering på leiligheten.. Mange meglere gir denne gratis. Det er lurt å ha en verdivurdering eller opplysninger om hva en tilsvarende leilighet er solgt for når dere kontakter banken for å søke lån.
  2. Ta kontakt med bankforbindelsen deres. Når dere kontakter banken bør dere ha tatt stilling til hvor stort lån dere trenger til den nye boligen, når dere har solgt leiligheten, og ca hvor mye egenkapital dere har. Hør hvordan banken stiller seg til å gi dere mellomfinansiering.
  3. Dere søker banken om et forhåndstilsagn, som sier dere hvor mye dere kan få låne. Dette vil være utgangspunktet når dere ser etter aktuelle boliger dere ønsker å kjøpe.
  4. Dere må bestemme dere for om dere skal selge før dere kjøper. Kanskje mener banken at det er for stor risiko å gi dere mellomfinansieringslån. Da må dere i såfall selge før dere kjøper.
  5. Kontakt megler. Sjekk helst  med flere meglere og få tilbud som dere kan sammenligne
  6. Når dere har et forhåndstilsagn fra banken og vet hvor mye dere kan låne, kan dere by på boliger. Når dere har funnet det huset dere ønsker dere, og som dere har mulighet for å få lån til, sender dere prospektet og kjøpekontrakt til banken, som lager et endelig lånetilsagn. Det er normalt en formalitet å godkjenne boligen hvis dere allerede har et forhåndstilsagn, men husk å gå nøye gjennom taksten på den nye boligen, og ha helst med noen  på visning som har kompetanse til å vurdere boligen og ev.t feil og mangler.

 Boliglån er nøkkelen til å kjøpe bolig. I tillegg til lånetilsagn, kan banken gi gode råd.

 

Lykke til!Vennlig hilsen ung.no, i samarbeid med Husbanken

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kjøpe bolig - hvem kan få lån?

Jente sitter med masse papirer (colourbox.com)

Lønner det seg å kjøpe, og hvem kan få lån? Her kan du lese om startlån fra Husbanken, samt andre nyttige tips til deg som vurderer å kjøpe noe eget.

Les mer

Spar til egen bolig med BSU

Flyfoto av Bergen sentrum (colourbox.com)

BSU er en forkortelse for boligsparing for ungdom. Men hvilke fordeler får du egentlig, og hva kan du bruke sparepengene til?

Les mer

Kjøpe bolig? Så lenge må du spare

Bygård i Oslo (foto: ung.no)

Du tenker kanskje ikke spesielt mye på at du en gang skal kjøpe din egen bolig? Likevel kan det faktisk være veldig lurt å starte sparingen allerede nå. Sjekk hvor lenge du må spare for din boligdrøm!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din