Hopp til hovedinnholdet

Hvor mye støtte får jeg som alenemor?

Jente 18 år
 

Spørsmål

hei. Jeg flytter fra samboeren min. Og jeg er gravid i uke 37. og det jeg lurer på er at hvor mye får jeg som alenemor hvis jeg ikke har noe inntekt, ingen jobb eller utdanning. og skal bo med tante en stund. Hvor mye får jeg som alenemor da?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss.

 

 

Som alenemor kan du ha rett på flere støtteordninger fra NAV.

 

  • Engangsstønad og foreldrepenger. I forbindelse med fødsel, så kan du ha rett på foreldrepenger eller engangsstønad. For å få rett på foreldrepenger, må du ha arbeidet seks av de ti siste månedene før stønadsperioden starter. Du skriver at du ikke har jobb, og da kan du ha rett på engangsstønad.  Dette er et engangsbeløp på 35 263 kroner. Du kan tidligst søke om dette når du har passert uke 26 av svangerskapet. Les mer om engangsstønad ved fødsel her.

 

  • Overgangsstønad. Som alenemor kan du ha rett på overgangsstønad. I dag utgjør full overgangsstønad 13 687 kroner pr måned, før skatt. Du kan få overgangsstønad i maks tre år, men det kan i enkelte tilfeller forlenges ut over tre år. Vi vil anbefale deg å lese mer her om overgangsstønad, og hvordan du søker. Du skriver at du ikke har utdanning, da kan kanskje utdanningsstønad være noe for deg. Du kan søke om å få godkjent skolegang gjennom NAV, da kan du ha rett på å få dekket utgifter til  bøker og delvis til barnehage.

 

  • Barnetrygd. Alle som bor i Norge og får barn, har rett på å få barnetrygd fra NAV. Barnetrygden utgjør 970 kroner pr måned. Som alenemor vil du kunne ha rett på få utvidet barnetrygd. Da vil du kunne få 1940 koner pr måned. Hvis du mottar full overgangsstønad, vil du kunne ha rett på småbarnstillegg på 660 kroner pr måned.

 

  • Barnebidrag. Hvis det er du som skal ha hovedomsorgen for barnet, så skal barnefar betale barnebidrag til deg. Det anbefales at dere selv lager en egen avtale, hvor dere bestemmer beløpet. Dere kan ta i bruk NAVs bidragskalkulator for å beregne størrelsen på bidraget her. Dersom dere ikke kommer til enighet, kan du søke om å få bidrag gjennom NAV. Hvor mye du vil få i bidrag pr måned kommer helt an på situasjonen du er i. Du kan lese mer om barnebidrag her.

 

Vil anbefale deg om å lese mer om støtteordningene NAV har for enslig mor eller far her. Her finner du søknadsskjemaer, og du kan lese om vilkårene som må være oppfylt for at du skal kunne få støtte fra NAV. Ta gjerne kontakt med oss hvis du har flere spørsmål, på tlf: 55 55 33 33.

 

Ønsker deg masse lykke til videre! :-)

 

 

 

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

 

 

 

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett