Hopp til hovedinnholdet

Hvordan skal jeg få råd til å bo på hybel?

Jente 14 år
 

Spørsmål

På videregående så skal jeg gå på design og håndtverk første året, også det andre året skal jeg gå på Interiør og utstillingsdesign og det siste året på Interiør. Men de to siste linjene jeg nevnte finnes det ikke her hvor jeg bor.. så jeg må flytte bort etter det første året mitt, og jeg er kjempe redd! Jeg tror jeg skal flytte til trondheim.. men jeg gruer meg kjempe mye! Hvordan skal jeg få råd til å bo der? har jo ikke tid til å jobbe når jeg går skole.. En venninne av meg nevnte noe om stipend, hva er det for noe? Jeg skjønner ingenting av dette.. Er stipend sånn at man får penger for å bo hjemmefra? Kan man få det når man er 18 år og oppover? Og går de pengene også til mat og annet behov, eller går det bare til husleie? Kan dere forklare alt som er å vite om dette? Trenger virkelig hjelp.. Jeg vurderer litt om at etter vgs1, så skal jeg ta meg et friår, og heller jobbe, så flytter jeg heller når det året er over, kanskje jeg er litt mere klar for det da? Jeg vet dette er lenge til, men jeg føler at jeg må ha alt planlagt på forhånd, eller at det meste burde være planlagt på forhånd.. :s

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmål! 


Det er kjempefint at du allerede nå skaffer deg informasjon!

 

(Svar fra lånekassen her)
Når man går på videregående skole, kan man søke om lån og stipend i fra Lånekassen. Du behøver ikke å være over 18 år for å søke, så lenge du er elev med ungdomsrett til videregående opplæring. Det er flere støtteordinger du kan komme inn under. Dersom det er langt mellom skole og der foreldrene bor, kan du ha rett til bostipend. Bostipendet er på kroner 3 920,- per måned.

 

Det er viktig at du setter opp et skikkelig budsjett som viser hvor mye det vil koste å bo for seg selv, og hva slags prisnivå du skal lete blant når det gjelder å leie bolig. Kanskje bør du også finne deg en deltidsjobb eller helgejobb ved siden av skolen, og eventuelt jobbe inn penger med en sommerjobb i feriene.

 

Selv om du flytter for deg selv, er foreldrene dine er fremdeles både juridisk og økonomisk ansvarlige for deg. I tillegg har de mye erfaring med hvilke utgifter man må huske på, hva som kreves for å bo alene osv. Jeg har lagt ved noen artikler under dette svaret med mer informasjon om det å flytte hjemmefra, hva som koster osv.

Med vennlig hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan sette opp et budsjett?

Kalkulator og blyant (colourbox.com)

Lær hvordan du setter opp et godt budsjett, og få tilbake kontrollen over pengene dine.

Les mer

Hva koster det å bo?

Kalkulator og budsjett (foto: ung.no)

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv? Sett opp et budsjett, så får du kontroll over pengene dine.

Les mer

Bostipend på videregående (borteboerstipend)

Lånekassen og flytteeske (colourbox.com)

Må du flytte hjemmefra for å gå på videregående? Da kan du ha rett til bostipend fra lånekassen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lån og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lån og støtte