Hopp til hovedinnholdet

Konsekvenser ved å være medlåntaker på et billån  

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, Visst jeg stiller som medlånetaker på et billån vil da jeg som medlåntaker også bli registrert med salgspant på bilen i brønnøysundregisteret og vil dette vise når andre kreditt sjekker meg visst jeg vil kjøpe bolig f.eks.??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Salgspant i bil regisreres på bilen og ikke på personen som har tatt opp lånet. Ved søknad om boliglån vil ikke banken finne salgspantet på bilen ved å søke på ditt navn.

Långivere sender imidlertid informasjon om lån til skattemyndighetene. Det innebærer at lånet vil kunne fremkomme på selvangivelsen din. Videre er du forpliktet til å oppgi hvilke økonomiske forpliktelser du har når du søker om boliglån.

Dersom du står som medlåntaker på et billån, kan långiveren når som helst velge å kreve at du betaler lånet. Hvis den personen som er hovedlåntaker får problemer med å betale lånet, kan du risikere å måtte betale hele lånet selv. Selv om bilen skulle miste sin verdi, må lånet likevel betales.

Når du søker boliglån vil banken vurdere ansvaret ditt som medlåntaker som en ekstra risiko for at du ikke skal kunne betale boliglånet ditt i framtiden. Dette kan påvirke om du får lån og eventuelt hvor mye du får i boliglån.

Jeg råder deg derfor til å tenke nøye gjennom om du vil ta på deg det ansvaret det er å stå som medlåntaker på et billån.

Lykke til!

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din