Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg refinansiere kredittgjeld mot pant i bolig?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er gutt(mann?) på 25år, eier idag en leilighet som ble kjøpt for 3år siden for 2,1millioner og har 35 000kr i kredittgjeld. Ser at naboer selger leiligheter for langt over det jeg har kjøpt min for (naturlig med tanke på boligveksten), har en bruttoinntekt på rundt 600 000 - 650 000kr i året. Spørsmålet går da ut på: Kan jeg refinansiere boliglånet og få nedbetalt kredittgjeld på den måten, eller hvordan funker det egentlig i praksis?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Mange benytter verdiveksten på boligen til å refinansiere forbrukslån og annen dyr forbrukskreditt. Vanligvis søker man da om et nytt lån som dekker både boliglånet og forbruksgjelden. Dersom du har nedbetalt boliglånet så mye at kredittgjelden kan dekkes innenfor det opprinnelige boliglånet ditt bør muligheten for refinansiering være til stede.

Om du får refinansiert vil være avhengig av hvor stor den totale gjelden din er i forhold til antatt verdi på boligen din i dag. I løpet av de siste årene har myndighetene strammet inn hvor mye lån bankene kan gi med pant i boligen. Det kreves at gjelden ikke overstiger 85% av antatt verdi på boligen. Er den totale gjelden din lavere enn 85% av verdien på boligen din bør det være mulig å få refinansiert lånet i banken, dersom du har hatt et greit kundeforhold de siste årene.

Dersom du har har startlån via kommunen vil du nok ikke få refinansiert forbruksgjelden, fordi dette lånet først og fremst gis til kjøp av boligen, I så fall vil jeg anbefale deg å forsøke å nedbetale forbruksgjelden så fort som mulig. Forbruksgjeld er dyr gjeld som gir deg dårligere økonomi.

Lykke til!

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din