Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg sikre egenkapitalen min ved boligkjøp?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente som er sammen med en gutt på 34. Vi skal kjøpe hus sammen der jeg bidrar med en høy egenkapital. Vi må likevel ta opp et lån på ca 2/3 av huset. Han har blitt kunde i banken vi ønsker å ta opp lånet i og det virker som om han vil være administrator av lånet. Siden jeg bidrar med min egenkapital føler jeg meg litt truet. Jeg lurer på om han har baktanker. Hva vil det si å være administrator for et lån? Kan han administrere min egenkapital? Dersom det blir brudd mellom oss, kan jeg miste egenkapitalen min? Jeg er litt engstelig, men ønsker ikke å diskutere dette med han fordi jeg ikke vil virke kontrollerende. Kan dere fortelle meg litt om hva dette innebærer?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg skjønner at du er engstelig - et boligkjøp er en stor og viktig investering som kan få stor betydning for din fremtidige økonomi. For to som kjøper bolig sammen, og som bidrar med forskjellig grad av egenkapital, er det viktig å sikre at den ene parten ikke utsettes for unødvendig stor risiko for tap av egenkapital.
Generelt vil jeg si at dere bør kontakte en advokat og sette opp en samboeravtale som regulerer rettigheter og ansvar. I forbindelse med låneopptak kan også banken hjelpe dere med fordeling av lån og eierandel i boligen.
Dersom en bolig synker i verdi går det først utover egenkapitalen. Dersom det bare er du som bidrar med egenkapital, vil det i såfall være din egenkapital som evt. går tapt.
Mange samboere er i samme situasjon som du - der det bare er den ene parten som har egenkapital. Mange løser det ved at samboerne likevel eier boligen med en halvpart hver, men at den som ikke har egenkapital låner hele kjøpesummen for sin halvpart, mens den andre låner halvparten av kjøpesummen minus egenkapital. Den som ikke har egenkapital får dermed ansvar for et større lån enn den som har bidratt med egenkapital, samtidig som begge eier en halvpart av boligen. Etterhvert som den som ikke hadde egenkapital i utgangspunktet nedbetaler på sitt lån, opparbeider han seg egenkapital i sin halvdel (dersom boligprisene stiger eller holder seg uendret). Etterhvert som boliglånene nedbetales, vil risikoen for at den opprinnelige egenkapitalen skal gå tapt bli mindre.

Ved samlivsbrudd er det mange som sliter med å oppnå en rettferdig økonomisk fordeling. En god avtale fra starten vil kunne gi sikkerhet for pengene som er investert, og gjøre et et fremtidig oppgjør enklere.

Du har altså god grunn til å foreslå at dere får satt opp en skikkelig avtale med veiledning fra en person som kjenner deres økonomi og konsekvensene ved ulike valg av løsning.

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din