Hopp til hovedinnholdet

En gutt 4 år eldre enn meg puttet fingrene i tissen min. Er det voldtekt?

Jente 13 år
 

Spørsmål

En gutt som er 4 år eldre enn meg ville at jeg skulle rote med han. Jeg ville ikke og sa nei. Da la han meg i bakken, satt på meg og holdt meg fast. Jeg prøvde å dytte han vekk, men han var for sterk. Så jeg ga opp, men fortsatte å si at jeg ikke ville. Han tok på og susset på puppene mine og sa at de var blitt store og fine. Så puttet han hånden ned i buksen min og fingret meg. Jeg prøvde å knipe sammen bena, men han klarte å putte fingrene inn i meg. Alt sammen var ekkelt og ubehagelig. Hadde jeg sex med han siden jeg ga opp å prøve å komme løs annet enn å dytte vekk hendene hannes og si jeg ikke ville. Eller var det som skjedde et overgrep eller voldtekt? Eller det heter vel ikke voldtekt vist han ikke puttet tissen sin inn i min, men bare fingrene? Jeg kommer aldri til å si det til noen for det er for flaut, men vil vite hva som skjedde med meg og om jeg gjorde noe galt. Jeg burde vel ikke sluttet å prøve å komme løs.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 og takk for at du skriver til oss!
 
Å holde noen fast mot sin vilje og å putte fingrene inn i tissen er begge ulovlige handlinger. Det han har gjort er straffbart og uakseptabelt, men kan ikke kalles voldtekt. Voldtekt innebærer seksuell omgang (ulike typer samleie). Beføling, slik denne gutten har utsatt deg for, er ikke seksuell omgang, men "seksuell handling". Dette kan ikke kalles voldtekt, men det er også straffbart.
Straffeloven sier dette om beføling: "Berøring eller beføling av kjønnsorgan eller bryster utenpå eller innenfor klærne kalles "seksuell handling": Seksuell handling er straffbart etter straffelovens paragraf 200 når dette skjer med noen som ikke har samtykket til det eller når det skjer med barn under 16 år. Straffen er bøter eller fengsel inntil 1 år, men fengsel inntil 3 år når handlingen foretas med barn under 16 år og inntil 6 år når visse skjerpende omstendigheter foreligger".
 
Det er denne gutten som har gjort noe galt, og ikke du! Du sier det er flaut, men jeg vil anbefale deg at du prater med noen om hva du har opplevd, kanskje kan helsesøster på skolen være et godt alternativ?
 
Håper dette var til hjelp!
 
Vennlig hilsen psykologen
 
 
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep