Hopp til hovedinnholdet

Er et innledende voldtekt, som går over til å bli samtykket fortsatt et voldtekt?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er en filosofisk sjel. Og på dette grunnlaget, ønsker jeg svar på et spørsmål. En venn av venn var nå nylig på en fest. På denne festen, drakk vedkommende litt for mye, og blacket ut. Han våknet en time senere til å bli suget av en annen gutt. Han vart fly forbannet, men synes det var så deilig at han lot gutten suge han ferdig før han ga han juling. Så her er spørsmålet mitt: Er et innledende voldtekt, som går over til å bli samtykket fortsatt et voldtekt? Takk på forhånd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det følger av straffeloven § 291 b) at man kan straffes for seksuell omgang med noen som er bevisstløs, og dermed ikke har samtykket. Vilkårene i bestemmelsen er oppfylt i situasjonen du beskriver.

Når personen våkner og lar den andre fortsette, vil det kunne være snakk om samtykke. Samtykke trenger ikke gis uttrykkelig, men kan gis ved handling/opptreden eller så kalt konkludent atferd. Det er få beskrivelser av en slik situasjon du beskriver i rettspraksis og juridisk teori, men det ville trolig vært en formildende omstendighet i forhold til straffen at personen samtykket etter hvert, og også ga gjerningspersonen juling etterpå. Jeg er derfor usikker på hvilken straff vedkommende kan få, men det vil uansett være snakk om en voldtekt.   

 

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep