Hopp til hovedinnholdet

Spm. om straff for seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg hadde sex med gutt som er 6 år eldre enn meg for noen måndter siden. Jeg stolte på han, og jeg viste ikke noe motstand. Vi lagde en avtale, på at om jeg ikke sa dette til noen skulle han ikke "ditche" meg senere.. Dette har han gjort og vi har ingen kontakt nå, å det føles som han var venn med meg å kjempegrei flere uker før dette skjedde, bare for å ha sex med meg. Jeg lurer på, om noen finner ut av dette hva vil da skje? Får han straff, eller må han betale oppreisning? Jeg er sur å skuffet over at jeg gjorde dette.. å jeg sa noen dager tidligere at jeg ikke villa ha sex med han pga aldersforskjell å fordi det ble min første gang, men dette skjedde alikevell. Jeg har det ikke vanskelig, og ingen vet noe. jeg har prøvd å ta kontakt men han ignorere meg. Hvilken straff får han, om det ikke var overgrep?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Din historie vil kunne føre til at gutten settes under tiltale for overtredelse av Lov om straff (straffeloven) § 302 seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år.

Strafferammen er fengsel inntil 6år, men fra rettspraksis vil normal straffenivået  for seksuell omgang som består i samleie, der det verken forligger skjerpende eller formidlende omstendigheter, være fengsel i 6 måneder.

Det klare utgangspunkt er at straffen skal være ubetinget (at vedkommende må i fengsel). Begrunnelsen for dette er at mindreårige har behov for sterk beskyttelse mot seksuelle krenkelser fra voksne personer.

I en slik sak gis det vanligvis oppreisningserstatning til fornærmede.

Jeg ser ikke helt at noen skal oppdage det som har skjedd, uten at enten du eller gutten forteller det til noen. Dersom du har behov for å snakke med noen om det som har skjedd, så bør du ta kontakt med helsesøster på skolen. Hun har taushetsplikt om det du forteller.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

- Har anmeldt falsk voldtekt

Jente snakker i mobil (colourbox.com)

Jeg var så utrolig sinna på eksen min som gikk fra meg, at jeg anmeldte han for voldtekt. Hadde bare så lyst til å hevne meg, han hadde vært utro og behandlet meg som dritt. Nå har jeg roet meg litt og angrer veldig på anmeldelsen. Han har jo aldri voldtatt meg. Hva vil skje nå? Kan jeg straffes for dette?

Les mer

Hva er samtykke til sex?

Skal vi ha sex? Ja eller nei?

Det er lov å ombestemme seg, også når du starter en seksuell aktivitet. Lær deg å tyde den andres signaler, og pass på at du er tydelig selv. Lær her hva samtykke til sex egentlig er.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep