Hopp til hovedinnholdet

Trakassering av lærer

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har sendt inn et spørsmål tidligere angående trakassering av lærer på skolen. Følte ikke helt jeg fikk skikkelig svar. Som sagt så tar ikke rektor tak i saken. Var på møte med an angående tema og fikk beskjed om at jeg måtte tåle at vi hadde mannlige lærere. Har ingen ting imot noen av de andre mannlige lærarane, men det er en som ikke oppfører seg. Flere i klassa sier han er spesielt "på" meg. Han stryker meg på ryggen og låret, har sagt at jeg har fin rumpe og lepper, og han har bedt meg om å ta ting ut av lommene hans. Dette er en lærer i 60 årene. Han søker veldig til jentene i klassen når han har muligheten. Har snakket med rådgiver som har tatt saken vidre men ting har ikke blitt bedre. Snakka og med rektor men han bryr seg jo ikke. Fikk svar sist at rektor ikke kan ignorere slikt, men spørtsmålet et hva gjør jeg siden det ikke blir tatt tak? Hvem skal jeg nå kontakte? Kan jeg søke om erstattning for tung psykisk påkjenning grunnet læreren? Takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du tok kontakt med oss igjen. Slik du beskriver lærerens oppførsel mot deg er alvorlig, og slik skal du ikke ha det. Det er også alvorlig at rektor på skolen ikke bryr seg om dette.

I slike saker som dette er det svært viktig å prøve å dokumentere hva som har skjedd. Du bør skrive ned nøyaktig hva han har gjort mot deg og gjerne få vitnebekreftelser fra andre elever i klassen. Du kan deretter skrive et klagebrev til skolen hvor du legger ved vitnebekreftelsene og historien din, og hvor du ber om at skolen iverksetter tiltak. Slike dokumenter kan ikke rektor avfeie. Det er rektors plikt å undersøke alle anklager om mobbing og trakassering.

Det andre du kan gjøre er å klage saken inn for Fylkesmannen. Du kan klage både dersom skolen ikke tar henvendelsen din alvorlig eller hvis de fatter et enkeltvedtak om tiltak de skal iverksette som de ikke utfører, eller du er misfornøyd med tiltakene de gjennomfører.

Det tredje du kan gjøre er å politianmelde han for seksuell trakassering. De fleste tilfeller av seksuell trakassering som gir seg utslag i fysiske handlinger mot fornærmede rammes av bestemmelsen i straffeloven § 297. Du kan lese mer om dette i den vedlagte artikkelen. Dersom politiet vurderer hendelsene slik at de etterhvert tar ut en tiltale mot læreren og det blir rettssak, kan du eventuelt legge inn et erstatningskrav samtidig. Dette vil du kunne få hjelp til av en advokat til å få vite mer om dersom saken går så langt.

Jeg håper du har en voksen du kan snakke med om dette og som kan hjelpe deg videre.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell trakassering

Jente sier stopp med hånda (colourbox.com)

Har du blitt klådd på ufrivillig, blitt kalt hore, horebukk eller andre seksuelle skjellsord? Mange rapporterer at de har opplevd dette og annen form for seksuell trakassering og seksuell tvang.

Les mer

- Jeg blir urettferdig behandlet av læreren min

Skoletime (colourbox.com)

Læreren min blir alltid sint på meg og gir meg dårligere karakterer enn jeg fortjener. Hva kan jeg gjøre?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Videregående skole
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om videregående skole