Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om voldtekt.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Min venninne ble voldtatt og gikk ikke til sykehuset fordi hun var for redd. Det er nå for sent og dermed ikke noe fysiske bevis. Hun vil ikke ta det opp med politiet fordi hun tørr ikke og hun klandrer segselv for hele situasjonen. Vi (hennes venner og pårørende) har ikke klart å overbevise henne om å snakke med noen profesjonelle om dette. Personlig har jeg lyst til å ødelegge livet hans, jeg vil ikke gjøre noe min venninne spesifikt har spørt meg om jeg kan la være. Jeg vil heller ikke gjøre noe ulovelig. Så mitt spørsmål er: Hva kan jeg gjøre? Kan jeg fremdelis melde i fra til politiet uten å inkludere hennes navn? Jeg føler jeg må gjøre noe. Noen må ta ansvar, det er ikke rett at han kommer seg ut av dette uten konsekvenser. Men min venninne vil ikke "lage noe" ut av dette, og hennes mor respekterer det og vil dermed ikke ta ansvar for henne.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Voldtekt er en svært alvorlig forbrytelse og det innebærer en stor krenkelse å bli utsatt for det. De psykiske langtidsvirkningene kan bli svært alvorlige. Derfor er strafferammen fengsel i inntil 10 år, og enda lengre i spesielt alvorlige tilfeller.

Fordi strafferammen er så høy, foreldes ikke forbrytelsen før etter 10 år. Det betyr at saken kan anmeldes og tiltale reises helt inntil det er gått 10 år siden overgrepet skjedde. Det er derfor ikke noe formelt i veien for å anmelde handlingen du forteller om. Dersom det går en del tid, vil det kunne være vanskelig å bevise at det ble brukt, vold, trusler eller tvang.

Mange sykehus og legevakter har voldtektsmottak. Jeg anbefaler at dere kontakter et slikt sted. De ansatte der vil være trenet i å ta imot voldtektsofre og vil kunne gi fornuftige råd om hvordan dere bør opptre videre. Venninnen din vil også kunne få hjelp til å komme i gang med behandling for å bearbeide det vonde som har skjedd.

Det beste dere kan gjøre er vel å fortsette å være der for henne og forsøke å oppmuntre henne til å søke hjelp. 

Den som har opplevd en voldtekt vil også ha krav på gratis bistandsadvokat betalt av staten, og kan ha krav på voldsoffererstatning. Venninnen din kan derfor kontakte hvilken som helst advokat for å søke råd, veiledning, bistand i denne saken, uten at hun må betale for det. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep