Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg anmelde at han tok av kondomet, han spurte ikke om mitt samtykke?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg og en annen hadde sex, jeg var klar og tydelig på at vi skulle bruke kondom og det gjorde men. Men nå fikk jeg vite at han tok av kondomen. Kan jeg anmelde dette siden han ikke spurte om mitt samtykke?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 20 år.
 
Takk for at du skrev til ung.no
Det kan føles veldig vanskelig hvis man i ettertid vet at mannen tok kondomet av, selv om avtalen dere hadde inngått var at samleiet skulle foregå med kondom. 
Du må teste deg for seksuelt overførbare infeksjoner og eventuelt ta en graviditets test. Dette kan du gjøre på helsestasjon for ungdom eller hos fastlegen. 
 
Du kan anmelde mannen. Hva som blir utfallet kan jeg ikke svare på. Det er nok uavklart i norsk rett om man kan straffes for overgrep dersom man tar av seg kondomet under samleie når partneren kun har samtykket til samleie med kondom. Jeg er ikke kjent med at en slik sak har vært prøvd for domstolene, og her kan du lese et eksempel på at det er delte meninger om loven gir hjemmel for å domfelle i et slikt tilfelle eller ikke.
 
Det er en lignende sak fra Sveits som er omtalt i Aftenposten under debatt, fra januar 2017. Der ble mannen dømt for voldtekt og fikk ett års fengsel. 
 
Du kan søke om fri rettshjelp hvis du vil ha direkte råd fra en jurist. Du kan lese mer om det her

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Å lure noen eller lyve i seksuelle situasjoner

Par krangler (colourbox.com)

Det er mange grunner til at noen velger å lure andre eller bevisst lyve om noe, men er det greit å gjøre det i en seksuell situasjon? Og er det lov?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep