Hopp til hovedinnholdet

Overgrep mellom barn i 7 årsalder, eller seksuell nysjerrighet? 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg var rundt 7 år, jeg og søskenbarnet mitt var på et rom alene. Han er 1 år yngre en meg. Han ville gjerne at jeg skulle ta på penisen Hans, også ville han se rumpen min. Husker nu at jeg til slutt tok på tissen Hans, men ville ikke. Husker ikke helt om han fikk se rumpen min. Er dette et overgrep? Har tenkt lenge på det og får ikke sove om nettene

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no. 

Det har vært mye fokus på seksuelle overgrep i media i det siste og det er veldig bra. Noen ganger kan det være vanskelig å definere seksuelle overgrep som foregår mellom mindreårige barn. 

Dette fordi det å utforske kropp, nakenhet og seksualitet også er en del av den naturlige utviklingen hos barn. 

I alderen 2-6 år og 7-12 år er det helt normal at barn viser sexlek med jevnaldrende barn og søsken. Leker doktor osv. Det er ikke unaturlig at barn viser kjønnet sitt og er nysjerrig på andre sitt kjønn i den alderen. Noen barn synes det er spennende mens andre vegrer seg og synes det er litt skummelt. Det viktig at barna klarer å slutte med slike handlinger dersom en av de involverte barna sier nei eller ikke vil delta i leken. 

Det er vanskelig for meg å si om det som foregikk mellom deg og søskenbarnet ditt var et overgrep eller ikke, basert på det du skriver. For å kunne si med sikkerhet om det var et overgrep ville en måtte snakke med begge to og se på hele forløpet i hendelsen. Dere var veldig ung og lik i alder når denne handlingen skjedde. 

Dersom barn blir utsatt for seksuelle handlinger, tilnærminger eller krenkelser mot sin vilje er det å regne som seksuelle overgrep.

Jeg vil anbefale deg å snakke med noen voksne du har tillit til om det som skjedde. Det kan være foreldrene dine, helsesøster på skolen eller andre voksne. Du kan også ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge på telefon: 116 111, hjemmeside www.116111.no eller Landsdekkende telefon for incest og seksuelt misbrukte på telefon: 800 57000, hjemmeside www.incest80057000.no

Jeg håper svaret mitt var til hjelp for deg. 

 

Med vennlig hilsen helsesøster, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hva er seksuelle overgrep?

Guttehånd holder jentehånd nede

Å gjøre noe seksuelt med noen som ikke vil det, er et seksuelt overgrep. Med seksuelle overgrep menes alle former for seksuelle krenkelser.

Les mer

Hva sier loven om seksuelle overgrep?

Trist jente sitter på senga (colourbox.com)

Vi har samlet en oversikt over lovbestemmelser i straffeloven som omhandler seksuelle overgrep.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep