Hopp til hovedinnholdet

Råd etter overgrep

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Da jeg var 14år gammel, opplevde jeg å bli utsatt for seksuelle overgrep. Dette er da et søskenbarn av meg, som da var 24 år på den tiden. Det hele starta en sommer da vi var på hytta. Jeg sovna på sofaen og han begynte å ta på meg. Jeg stivna helt og greide ikke å røre meg. Jeg følte der og da at det tryggeste var å bare fortsatt late som jeg sov. Det samme skjedde kvelden etter. Neste sommer, da han var på besøk, skjedde det samme igjen. Synes fortsatt det er rart at jeg ikke greide å gjøre noe og har fortsatt ikke noe svar på det. Han fortsatte å ta på meg og så begynte han å gni penisen sin mot meg. Til han kom. Han hadde heldigvis ikke sex med meg, men synes at dette var veldig ubehagelig. Jeg har bare prøvd å fortrengt hele greia, men nå i det siste så har jeg tenkt veldig mye på det. Jeg er nå over 20år (vet at grensa på denne siden er 20, men jeg måtte bare få det ut nå..) og det er 9år siden dette skjedde første gangen. Kan dere plis gi meg noen råd?

Besvart 11.10.2018 13:49
 

Svar
Hei Jente 20


Takk for din henvendelse til oss. Vi synes det er veldig bra at du tar kontakt og spør om råd selv om du er over 20 år.

Vi forstår godt at overgrepene du har opplevd er noe du fortsatt tenker på, og at du har behov for å få prate om det du har opplevd. Mange som opplever seksuelle overgrep ønsker å fortrenge og bare glemme hva de har opplevd. Det er dessverre nesten umulig, og mange forteller som deg at det i perioder kan komme opp igjen og gi mange vonde og vanskelige tanker og følelser. 

Hvordan man reagerer om man blir utsatt for et overgrep kan man ikke bestemme selv. Vi pleier å si at mennesker kan reagere på tre ulike måter i en slik situasjon, enten går man "i frys" nettopp slik som du beskriver, og man klarer ikke si eller gjøre noe motstand i situasjonen. Andre kan gå i angrep, eller forsøke å flykte unna. Vi styrer ikke selv hvilken måte kroppen og hodet vårt reagerer på en så truende og vanskelig situasjon, og din reaksjon er en normal og ganske vanlig reaksjon på en slik vanskelig hendelse. Det er viktig at du vet det, og ikke anklager deg selv for å ha gjort noe "feil" eller har noen skyld i det som har skjedd.

Vi tenker at det er viktig at du får pratet med noen om det du har opplevd. Det er flere steder du kan henvende deg, for eksempel fastlegen din. Fastlegen kan også hjelpe med henvisning til psykolog om du har behov for det.

Landsdekkende telefon for incest og seksuelt misbrukte på tlf 800 57 000. Her kan du også være anonym om du ønsker det. Det finnes også støttesenter for seksuelt misbrukte rundt om i landet, hvor man også kan få komme og prate om man trenger det. 

Vi ønsker deg lykke til!

Med vennlig hilsen

Landsdekkende telefon for incest og seksuelt misbrukte i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Overgrep fra noen du kjenner

To jenter snakker sammen (kripos.no)

Har noen du kjenner utsatt deg for voldtekt, seksuelle overgrep eller gjort noe med kroppen din som du ikke vil og som ikke er lov?

Da er det viktig at du sier ifra så du kan få hjelp.

Les mer

Få hjelp etter seksuelle overgrep

Jente med ryggen til (www.colourbox.com)

Har du vært utsatt for overgrep? Da er det viktig at du oppsøker hjelp. Det er mange steder som kan hjelpe deg. Her er en oversikt over noen av dem.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep