Hopp til hovedinnholdet

Faren min har gjort ubehagelige ting med meg

Jente 17 år
 

Spørsmål

hei jeg lurte på noe, at når jeg var 9 år kisset faren min meg med tunga og jeg viste om det var feil eller riktig så jeg sa det til moren min hun ble sint og sa til meg at jeg må aldri la han prøve på noe sånt men jeg så at hun aldri gjorde noe med det er det riktig. Men etter det så prøvde jeg og ungå faren min, og han ga meg rare bliker og prøvde og kalle meg på private steder der ingen var men jeg sa altid at jeg var opptatt eller så hadde jeg løpt til store søstera mi eller mamma isteden for, og han gjorde sån til jeg var 16 år og så en annen gang tok han på puppene mine og åpna døra når jeg skiftet klærne mine og bare så på meg i 10 sec og gikk ut, og jeg var 16 år der og jeg var skikkelig forvirret og viste ikke hva jeg skulle gjøre og vem jeg skulle fortelle jeg hadde sagt til mama at han så på meg rart men ikke det han tok meg i puppene og han kom in på rommet mitt når jeg dreiv og skifte og hun bare sa til meg prøv og ungå ham men han er forsatt faren din. men han er flytta

Besvart 06.12.2018 14:35
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! De tingene du forteller at faren din har gjort er over grensen og han har ikke lov til å intensjonelt (altså med vilje) kysse deg med tunge eller ta deg på puppene. Du skriver at du har følt det ubehagelig og at du har blitt forvirret. Da betyr det at han har gjort noe som har gitt deg ubehagelige følelser og jeg tenker at dette er å regne som et seksuelt overgrep. Alle seksuelle handlinger, slik som ufrivillig berøring, beføling og kyssing,  regnes som et seksuelt overgrep. Det høres kanskje veldig voldsomt ut at jeg definerer dine beskrivelser av det som har skjedd som seksuelle overgrep, men det er viktig at man tar slike ting på alvor fordi det kan krenke og bryte ned den som opplever det. Spesielt alvorlig er det når en far gjør slike ting mot barnet sitt. 

Du forteller at mamma ikke reagerte og gjorde noe med det da du fortalte det til henne, at hun bare sa at du skulle unngå pappa. Det er leit å høre! Hun burde umiddelbart tatt grep, søkt om hjelp og snakket med faren din om dette slik at han kunne fått hjelp til å slutte med den ødeleggende adferden sin. Det er foreldres plikt å hjelpe barn og ta ansvar i slike situasjoner. Dette var ikke noe du skulle eller kunne håndtere selv.

Jeg forstår at noe av dette er lenge siden og at faren din har flyttet nå. Men er det slik at foreldrene dine har delt samvær? Hvordan opplever du evt å bo hos faren din nå? Er det et bedre forhold mellom dere eller er det fortsatt ubehagelig? Hvis du opplever noe som helst ubehag ved å være sammen med pappa syns jeg at du ikke bør være alene sammen med han. Frem til denne saken har blitt ordentlig tak i og faren din blir konfrontert med det han har gjort tidligere (og gjør nå?) og fått hjelp selv, syns jeg ikke du skal oppholde deg sammen med han din alene.

Og jeg syns uansett du skal be om få snakke med noen utenfra om det du har opplevd da du var yngre. På et krisesenter kan du få noen å prate med og de kan hjelpe deg videre. Det trenger ikke være krise selv om man kontakter et krisesenter (det høres jo litt voldsomt ut, det ordet). De som jobber på slike steder er spesialutdannet til å snakke med med de som er utsatt for alle typer overgrep. Kanskje vil du ha nytte av å sortere tanker og følelser etter det du opplevde da du var yngre. Det kan "sitte i kroppen" i lang tid etter at det har skjedd. På et krisesenter vil du få samtaler og hjelp til å diskutere hvordan du kan forstå det som har skjedd og hva som er lurt å gjøre videre. Hvis du syns det blir for voldsomt med krisesenter kan du fortelle til helsesøster på skolen din. Hun er også vant til å snakke om slike ting. 

Det er fint at du skrev inn hit til oss og fortalte. Jeg håper du får til å fortelle til noen andre voksne og. 

Alt godt!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hva er seksuelle overgrep?

Guttehånd holder jentehånd nede

Å gjøre noe seksuelt med noen som ikke vil det, er et seksuelt overgrep. Med seksuelle overgrep menes alle former for seksuelle krenkelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep