Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ha posttraumatisk stesslidelse på grunn av at jeg ble seksuellt misbrukt som barn?

Jente 16 år
 

Spørsmål
Jeg har sendt inn spørsmål før. Jeg ble seksuelt misbrukt som barn av min fetter. Og da hadde jeg ikke sagt det til noen, dere sa at jeg burde det. Jeg tok da kontakt med helsesøster på skolen og fortalte det. Det var ganske vanskelig å få si det. Etter det har jeg vært på 3-4 samtaler med hun. Men plutselig har hun stoppet å spørre. Men det er ikke det som er hovedproblemet.
Jeg søkte litt på nettet om incest. Av og til virker det som om det er litt uvirkelig..at det skjedde. Men jeg fant noe som heter posttraumatisk stresslidelse. Jeg lurer kanskje på om jeg har det, siden jeg kjenner meg absolutt igjen i syptomene. Jeg har alltid lurt på hvorfor jeg er uvanelig skvetten, har angst om at folk er i rommet eller står rett bak meg plutselig og kjempe redd for høye lyder som kommer overraskende. Da blir jeg helt utsatt. Også er jeg veldig mørk redd, spesielt nede i gangen, veien inn til der "det skjedde". Jeg må alltid ha lyset på i gangen og døren på gløtt.. Hjertet mitt begynner alltid å banke når foreldrene mine tar av lyset mens jeg ligger i sengen. Og tankene om hendelsene som skjedde med meg, hopper opp i hodet mitt hverdag, flere ganger. Jeg har ikke lyst å møte han igjen lenger.. Han er gift nå og har barn, men han kommer ofte i familiebesøk. Jeg føler at jeg må være hyggelig og på en måte "gjøre opp igjen". At det er min skyld. Det var jo trossalt jeg som gikk inn til han noen av gangene. Jeg ville jo... virker det sånn, selvom jeg aldri kunne gjort det idag. Jeg har begynt å tenkt på denne situasjonen i det siste... Jeg har alltid visst at jeg ble seksuelt brukt, men nå har det liksom komt til meg. Jeg tenker konstant på det. Jeg er ikke noe særlig glad for tiden. Jeg virker glad, med folkene rundt meg.. Men inni meg er jeg ofte sliten av å være sosial og vil bare være alene. Skaper jeg meg, og overdriver? Det er noe jeg iallefall tenker mye på. Er det bare jeg som gjør skikkelig big deal ut av det?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei du!

Du kan i høyeste grad ha utviklet en form for posttraumatisk stresslidelse gjennom det å ha blitt misbrukt. Det er veldig traumatisk å bli utsatt for seksuelle overgrep. Dersom du har gått alene lenge uten å ha noen å snakke med kan gjøre angsten større. Du gjør ikke en big deal ut av dette, det er en big deal.

Du bør snakke med noen om hvordan du har det. Jeg vil minne deg på at det er mulig å få hjelp til å få det bedre. Ta kontakt med fastlegen din. Når man er over 16år har man krav på en stor gard av taushetsplikt. Ta kontakt med helsestasjonen for ungdom.

Du trenger ikke være alene med tankene og opplevelsene dine!


Vennlig hilsen

Familiepsykologen,ung..no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep


Quiz: Hva vet du om samer?

Hvor ligger Sametinget?