Hopp til hovedinnholdet

Takler ikke seksuelle kontakt lenger. Hvorfor?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei!Jeg har hatt en kjæreste i 2 år nå som jeg er kjempe glad i og vi har hatt et fint sexliv så godt som hele tiden, men den siste måneden har jeg rett og slett ikke hatt lyst på sex, jeg fikk forresten p stav for et halvt år siden i tilfelle det er relevant. Uansett, de siste dagene har jeg følt at jeg kanskje mister romantisk interesse av forskjellige grunner, men ikke nok til å gjøre det slutt. Men samtidig så takler jeg ikke lenger å ha sex eller at han tar på meg sexuelt, det er så vidt jeg vil kysse, og jeg er en generelt sexuelle person, som gjør det veldig rart. Jeg føler også ubehag når jeg ser sex. jeg hadde også en drøm for noen dager siden litt før d startet, som var en ganske vivid drøm om at jeg ble voldtatt, jeg har også tidligere vært utsatt for sexuelt overgrep men ikke direkte penetrening og jeg vil ikke kategorisere det som spesielt grovt. Er det mulig at en av de to kan være grunnen til at jeg ikke lenger takler sexuelle kontakt?

Besvart 10.02.2019 14:37
 

Svar
Hei jente 18 år!

Så fint at du har funnet deg en bra kjæreste. Når en er sammen med noen lenge kan en oppleve at både følelser og seksuelle lyst svinger. Dette kan være vanskelige og forvirrende, men det er viktig å jobbe med gode strategier.

1. Snakk sammen

Kan du snakke med kjæresten din om manglende sex lyst? Dette kan være vanskelige tema å ta opp, men som du sier har du opplevelser som kan påvirke. Det er viktig å være åpen og ærlig med hverandre. Dette krever litt trening, men gjør også at man blir bedre kjent. Det er sjelden slik i forhold at man har like sterke følelser for hverandre hele tiden. Det kan svinge og noen ganger endrer de seg helt. Det viktigste er derfor kommunikasjon.

2. P-stav

P-stav kan gi bivirkninger som påvirker humør og sexlyst. Bivirkningene går som regel over etterhvert. Jeg anbefaler deg ta kontakt med helsesykepleier eller lege for å spørre dersom det vedvarer. 

3. Seksuelle overgrep.

Å oppleve seksuelle overgrep kan prege en i stor grad. Det handler om at noen trer over grenser vi har og opplevelsen av å ikke kunne beskytte seg forsvinner. Dette er alvorlig. Mange opplever at de håndterer det fint og føler at de klarer "legge det bort". Hjernen vår er ikke bygd slik og derfor kan minnene og tankene komme tilbake senere. Det kan prege livet på mange måter både gjennom drømmer, følelser og humør. Jeg anbefaler deg derfor om å snakke med noen du stoler på. Helsesykepleier på skolen eller helsestasjon for ungdom har god kompetanse til å hjelpe deg.

Jeg ønsker deg lykke til og sender mange tanker din vei! 

 

Hilsen psykolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan takle en ubehagelig opplevelse

Jente med lukkede øyne (colourbox.com)

Mange som har opplevd noe vondt får en uro i kroppen i ettertid. Kroppens alarmberedskap fortsetter utover den kritiske situasjonen, og det er vanskelig å roe seg ned igjen. Det er heller ikke uvanlig å kjenne på uro og stress i kroppen uten å ha opplevd noe traumatisk. Her er gode råd.

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov, Senter for Krisepsykologi

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer

Noe som plager deg i forholdet? Snakk om det!

Trist jente krangler med kjæresten (www.colourbox.com)

For at et forhold skal fungere, er det viktig å kunne snakke med hverandre - både om det som er fint og om det som er vanskelig.

Skrevet av ungdomsjournalist Julie

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

10 tips for et godt forhold

Kjærestepar (colourbox.com)

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Mange tror kanskje at det å få en kjæreste er den mest krevende delen, men å opprettholde et forhold kan være like utfordrende. Så hvordan gjøre det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep