Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg straffes for at jeg

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jente 17 her. Da jeg var 12 år gammel pleide jeg å «kose» med broren min. Kunne beskrives som litt seksuelt, da vi tok litt på hverandre, men han var alltid med og jeg hadde stoppet dersom han sa nei. Dette skjedde kanskje 2-3 ganger. Vi var som sagt begge under 16, og jeg helt uvitende om hva sex, seksuelle overgrep o.l. var. Tenker på dette hver dag, og lever nå med en ufattelig stor skyldfølelse, i tillegg til er livredd for hva som kommer til å skje dersom han uttaler seg om det. Ville dette kommet på rullebladet mitt, og kan jeg straffes for dette selv om jeg var under kriminell lavalder? Hva burde jeg gjøre videre?

Besvart 11.06.2019 12:29
 

Svar
Hei jente 17 år. 

Takk for at du skriver til oss. Vi er to svarere, jurist og spesialist i sexologisk rådgivning. 

Jurist svarer:

Man kan ikke straffes for noe man gjorde da man var under den kriminelle lavalderen (15 år). Du trenger derfor ikke å bekymre deg for straff, og for at dette vil komme på rullebladet ditt. 

Sexolog svarer: 

Det hender at små barn som er søsken leker seksuelle leker sammen. Det er ganske vanlig. Man vet ikke hva seksualitet er og hva handlingen man gjør betyr. Man kan kjenne gode følelser, at det kiler i kjønnet, uten å vite hvorfor det blir sånn. Oftest avsluttes disse lekene før man kommer i puberteten. 

Dere var helt uvitende om hva seksualitet var når dere gjorde dette. Og det er det som ofte kjennetegner seksuell utforskning med søsken. 

Du kan puste ut og slappe av! Du kan ikke bekymre deg for handlinger som skjedde for lenge siden. Nå er du mye eldre og du forstår hva som er rett og galt. Du kan ikke vurdere handlinger til den 12 år gamle utgaven av deg selv, med forståelsen og kunnskaper fra den 17 årige utgaven av deg! 

Mange søsken har slike minner, og vanligvis er dette gode minner, der begge ville det en gjorde, slik du beskriver.

Det kan være, at det er sånn, at det ikke er så mange som snakker om det i ettertid. Det kan forbli en helt ok hemmelighet.  

Hvis du ønsker å ta det opp med broren din kan du det. Tenk gjennom hva som er rett for deg. Hvis du vil ta det opp, og det føles vanskelig, kan du vise ham utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og svaret her. 

Som sagt dere var begge uvitende barn, og du har ikke noe å bekymre deg for med tanke på straff. 

Gled deg over sommeren og gode dager!

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen juristen og spesialist sexologisk rådgivning (NACS), Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Sinna gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Seksuell erfaring med søsken?

To i en seng (colourbox.com)

På ung.no får vi spørsmål om hva som er greit og ikke greit av nærhet og berøring. Også når det gjelder søsken og andre i familien.

Les mer

Hva sier loven om seksuelle overgrep?

Trist jente sitter på senga (colourbox.com)

Vi har samlet en oversikt over lovbestemmelser i straffeloven som omhandler seksuelle overgrep.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep