Hopp til hovedinnholdet

Jeg har en del spørsmål etter at jeg var hos gynekologen.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har vært hos gynekolog nå og lurte på noen ting. Jeg har kanskje vært utsatt for noe kjipt der nede når jeg var liten. Jeg har mye flashbacks, men alt er svart i hukommelsen. Jeg har ikke hatt sex uten om hvis det har skjedd. Spørsmål-gruppe 1: Er det noe han kan se? Kan man se det hvis det skjedde fra man var veldig liten og i mange år? Går det an at det ikke er noe galt noe sted selv om noen har opplevd penetrering når de var 5 år og at det sluttet for 4 år siden? Hva om hvis det var alvorlig overgrep og personen vanligvis var voldelig også? I tillegg så sa han at han måtte se om han kunne gjøre ultralyd og det kunne han. Spørsmål-gruppe 2: hva er det som gjør at han måtte se? Kan ikke alle ta ultralyd? Kan man ta ultralyd før seksuell debut? Hva så han etter? Så sa han at han tok en klamydia test, men hvis ikke det kjipe har skjedd, har jeg ikke hatt sex. Spørsmål-gruppe 3: hvorfor tok han den da, når vi egentlig tenkte at jeg ikke trengte det i starten? Så han noe?

Besvart 12.08.2019 21:38
 

Svar
Hei!

Jeg vil forsøke å svare deg så godt jeg kan ut i fra det du forteller, men samtidig vil det være viktig at du snakker med noen du stoler på om det du opplever som flashbacks. 

Forsøk å fortelle noen du stoler på om det du opplever. 

Spørsmålgruppe 1: 

Dersom det er skader i underlivet som har vært så dype at det har blitt arr kan en gynekolog se dette, men oftest er det ikke mulig å se om noen har blitt misbrukt seksuelt som barn eller 4 år tilbake i tid. 

Det går derfor an at det er helt fint nedentil selv om du har blitt utsatt for overgrep. 

Spørsmålgruppe 2: 

Hva som er grunnen til at gynekologen ønsket å ta ultralyd kan jeg ikke svare på. Det er vanlig å bruke ultralyd på gynekologisk undersøkelser. Da vil gynekologen ofte kikke på de indre kjønnsorganene dine som livmoren og eggstokkene. Der kan gynekologen kikke å se om alt er ok. Ofte gjøres en ultralyd for å få et enda bedre bilde av kjønnsorganet ditt. 

Det går helt fint å ta en ultralyd før seksuell debut. 

Hva som er grunnen til at han valgte å ta en klamydia-test kan jeg ikke svare på, men dersom gynekologen tenker at du har hatt sex eller som du forteller, kan være misbrukt seksuelt, kan det være en fare for å bli smittet. 

Jeg håper du kan spørre gynekologen om hvorfor han valgte å gjøre dette og at du har mange spørsmål. Det er veldig viktig at du sier hva du tenker på. Da vil du få god hjelp. 

Spørsmålgruppe 3: 

Hvorfor han tok denne testen selv om han først ikke tenkte det var nødvendig kan jeg ikke svare på da dette var en vurdering han gjorde. Det går ikke an å se at man har klamydia. 

Jeg håper du kan spørre gynekologen når du får svar på prøven du tok. Da får du nok gode svar på det du lurer på. Du kan også ringe til kontoret du var på og spørre dersom du synes det er ok. 

Lykke til! 

 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hva sier loven om seksuelle overgrep?

Trist jente sitter på senga (colourbox.com)

Vi har samlet en oversikt over lovbestemmelser i straffeloven som omhandler seksuelle overgrep.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep