Hopp til hovedinnholdet

Kan soresøster sin samboer slå meg og ta på min kropp?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, e har ei storesøster som har en samboer, har han lov til å slå meg og ta på min kropp??? Han slår meg og søstra mi og datra si.Politie bryr seg ikke og no veit e ikke ka e skal gjør, er kjempe redd

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Det du forteller om er alvorlig, og det er ikke rart om du føler deg maktesløs og redd i denne situasjonen.

Det du forteller at din søsters samboer gjør, er på ingen måte lovlig.

 

Å slå er å bruke fysisk vold, og det er ulovlig både mot andre voksne og mot barn.  Og å ta på kroppen til en annen, uten at den andre ønsker det, kan kalles seksuell trakassering/seksuelt overgrep - og er også ulovlig.

 

Du forteller at politiet ikke bryr seg- betyr det at dere har anmeldt han? 

Å kontakte politiet er uansett riktig å gjøre, og det er veldig leit viss det er slik at du/dere ikke har blitt tatt på alvor.

 

Politiet er som regel et naturlig sted og diskutere hva man kan gjøre i en slik situasjon. Hos politiet kan du komme til en samtale uten å være forpliktet til å anmelde. Politiet kan kontaktes på 02800.

Og om du kontakter dem, kan det være lurt å si at du ønsker å snakke med en familievoldskoordinator - dette er en person som har spesiell kunnskap om vold.

 

Samtidig, siden du forteller at han også slår sin datter, kan det være naturlig å kontakte barnevernet for å få hjelp til å få slutt på volden.

Du kan da kontakte barnevernet (på dagtid) eller barnevernvakta (på ettermiddagstid/kveldstid) på stedet der du bor. Sjekk nettsidene til din kommune for å finne kontaktinformasjon.

Dersom du er usikker på hvordan du kommer i kontakt med dem, kan du også ringe Alarmtelefonen for barn og unge, på nr. 116111, som hjelper barn og ungdom med å komme i kontakt med sitt lokale barnevern.

 

 

Samtidig er det viktig å si at her er det ikke bare du som må gjøre noe.

Først og fremst har din storesøster en oppgave. Hun har ansvar for sin egen og sine evt. barn sin sikkerhet, og bør søke hjelp til å komme seg ut av dette voldelige forholdet. Det er ofte vanskelig å komme seg ut av et voldelig samboerforhold, og kanskje trenger hun hjelp og støtte til å få til dette.

Slik hjelp kan hun få på nærmeste krisesenter. På et krisesenter kan man komme for en samtale, eller komme for å bo i trygghet en periode, dersom man trenger det.

En oversikt over landets krisesentre finnes på nettsiden

www.noabuse.no/so/kri.htm

 

Og så blir jeg opptatt av din sikkerhet. Er det noe du kan gjøre for å beskytte deg mot volden? Kan du redusere kontakten med han? Kan du snakke med din storesøster om dette? Kan du prate med dine foreldre eller andre voksne?

Å bli slått og tatt på kan være skadelig både fysisk og psykisk, og jeg oppfordrer deg sterkt til å forsøke å holde deg unna denne personen, og søke hjelp/støtte til å få til dette.

 

TIl slutt, dersom du ternger å prate med noe utenforstående om dette, vil jeg oppfordre deg til å kontakte Alarmtelefonen for barn og unge nr. 116111, som er en gratis telefontjeneste fro barn og ugen som har det vanskelig. Der kan du forklare situasjonen ytterligere, og de kan gi deg mer konkrete råd enn jeg kan gjøre her.

Alarmtelefonen har nettsiden www.116111.no

 

Det viktigste er uansett: Dette skal du og de andre som blir slått/tatt på ikke sitte alene med. Dere trenger hjelp til å få slutt på volden i livene deres. Og du skal vite at vold er absolutt ulovlig og straffbart, og ikke minst kan være skadelig for dem som blir utsatt for det.

 

Håper dette svaret var til hjelp for deg!


Hilsen Psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep