Hopp til hovedinnholdet

Blir kvalm av alt jeg spiser nå og er ikke sulten.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei dere :) Jeg har opplevd i det siste at jeg ikke har appetitt. Når jeg våkner om morgen er det nesten uutholdelig å spise. Jeg blir kvalm av alt jeg spiser, selv om jeg elsker det til vanlig. For å tvinge i meg noe så lusent som en brødskrive så tar det minst 20-30 min, og den er ikke stor i det hele tatt. Jeg får ikke lyst på noe mat heller som vanligvis, og jeg er egentlig veldig glad i mat. Det er også slik til lunsj. Jeg står ved kjøleskapet og lurer på hva det er som jeg kan ta med som lunsj, slik at jeg faktisk har lyst til å spise det når jeg kommer på skola og som ikke gjør slik at jeg blir kvalm. Det ender opp med at jeg ikke tar med lunsj overhodet, og tenker at når jeg kommer hjem så kanskje har jeg mer appetitt. Men det får jeg ikke. Og jeg blir ikke egentlig sulten, akkurat slik som jeg aldri blir sulten når jeg er syk. Jeg glømmer helt det om å spise, og ser på tv, gjør lekser eller går på pc'en. Flere timer går, og jeg er ikke sulten ennå. Klokka er kanskje rundt seks. Det er tid for middag, men jeg klarer ikke å spise mer enn en liten posjon, fordi jeg blir kvalm rett og slett. Foreldrene mine lurer på hvorfor jeg er ferdig så innmari tidlig med å spise, og jeg er jo helt ærlig og sier at jeg egentlig ikke var noe spesielt sulten til å begynne med. Så jeg lurer på hva som muligens forårsaker dette? Det eneste som har skjedd i det siste som er "annerledes" er at jeg går på p-piller av merket loette som jeg har brukt i snart 3 måneder, og at jeg er forelsket. Ser du noen rød tråd mellom disse tingene? Takk for at dere tar dere tid til å besvare spørsmålene jeg har sendt inn så bra :) Hilsen en litt slapp jente.:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er bra at du tar dette på alvor.  Mye kan påvirke matlysten, og ikke minst det at det blir lite spising.  Antagelig har dette problemet blitt større nettopp fordi du har spist lite i det siste.  -Og du har jo helt rett i at forelskelse kan gjøre at du blir mindre sulten og at du glemmer å spise!  P-piller kan gi litt kvalme og uvelhet som en bivirkning, men det er gjerne bare i oppstartsfasen, og for de fleste går det over etter at kroppen har vent seg mer til det. 


Mitt råd til deg er at du spiser litt til faste måltider, selv om du ikke føler deg sulten og selv om du bruker tid på å få i deg maten.  Det er viktig med regelmessig spising for at du skal få igjen sultfølelsen og for at kvalmen/uvelheten skal gå over.  Å spise LITT er MYE bedre enn å spis ingenting, så en liten yoghurt, en liten skive, kjeks, knekkebrød, en liten salat, frukt, nøtter eller annet kan være aktuelt for at det skal være lett å få spist til faste tider. 

Når man sliter med småkvalme, er det også viktig å utelukke andre årsaker.  Stikk innom helsesøster på skolen eller på Helsestasjon for ungdom for å  få tatt en graviditetstest for sikkerhets skyld hvis du har hatt samleie. -P-piller som er tatt som de skal, gir jo veldig trygg beskyttelse, men det kan ha skjedd en glemming e.l.  Hvis uvelheten vedvarer, bør du ta en prat med lege for sikkerhets skyld, og evt. få tatt litt blodprøver mm. 

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Kan jeg ha blitt gravid?

Jente på tog tenker (colourbox.com)

Sikker prevensjon er ikke alltid tilgjengelig når du trenger det. Dere tok en sjanse eller kondomet sprakk. Så kommer redselen for å være gravid.

Les mer

Eg har ei lav vekt- kva skal eg gjøre?

Veier seg på badevekt (colourbox.com)

Nokon synast dei er veldig tynne, og vil gå opp i vekt. At ein er veldig tynn kan til dømes skuldast genar, at ein et for lite i forhald til eins energiforbruk eller være ein konsekvens av sjukdom. Vektauke kan være vanskeleg, og kan ta tid.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Når du bruker en hormonell prevensjonsmetode kan du møte på utfordringer med hvordan du skal bruke den, eller det kan dukke opp spørsmål du trenger svar på. Du finner nyttige tips i denne artikkelen.

Les mer

P-piller, p-ring og p-plaster - og fare for blodpropp

Vond arm

Kombinasjonspreparater (p-piller, p-ring og p-plaster) er trygge og sikre prevensjonsmetoder, men har også noen bivirkninger. Blodpropp er en sjelden, men alvorlig bivirkning.

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan der være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse