Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få resept på p-piller hos helsesøster? 

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har tenkt å begynne på p-piller, og tenker da å gå til helsesøster på skolen. Hvordan fungerer det? Venter jeg utenfor kontoret hennes, eller banker på? Hvordan vet jeg liksom at hun ikke er opptatt med noen andre på kontoret hennes liksom? Skriver hun resept til et spesielt apotek, eller til apoteker generelt? Jeg går nemlig på noen andre medisiner på resept, fra legen min. Når jeg da går til apoteket for å hente p-pillene, vil det da stå 2 resepter oppført på mitt navn?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålene dine. 

Timebestiling hos helsesøster i skolehelsetjenesten kan være litt ulik fra skole til skole. Jeg vil anbefale deg å gå innom helsesøster i et friminutt og avtale en time hos henne.

Dersom døren er lukket til kontoret hennes vil jeg anbefale deg å banke på. Selv om har noen inne hos seg, vil hun sikkert åpne og gjøre en avtale med deg.

Før du får resept på p-piller vil helsesøster stille deg en del spørsmål om helsen din og måle blodtrykket ditt. Dette for å være sikker på at du kan bruke p-piller. Det er særlig viktig å kartlegge om det finnes arvelige sykdommer i familien og om du bruker medisiner som gjør pillene mindre sikre. Det er derfor lurt å snakke med dine foresatte om dette før du har time for å få p-piller.

De fleste helsesøstre har ikke e-resept slik som fastleger har. Derfor vil du mest sannsynlig få en papir resept som du tar med deg til apoteket når du henter ut p-pillene. Du får 3 måneders forbruk hver gang du henter ut p-piller på resepten. 

Siden du er mellom 16 og 20 år vil du få 108 kroner tilbake for prevensjon som varer i 3 måneder. Det betyr at de billigste p-pillene vil være gratis. Velger du et dyrere merke må du betalte det som er igjen når man har trukket fra 108 kroner.

Jeg håper svaret mitt var til hjelp for deg. Lykke til videre. 

Med vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex