Hopp til hovedinnholdet

Er redd for smitte.

Gutt 20 år
 

Spørsmål

hei jeg er hetrofil. vet at hiv er vanligst i Norge blant afrikanere og menn som har sex med menn, men jeg lurer på er det tilfelle med de andre vanligste kjønnsykdommene i Norge også? Er redd for smitte. Har etter mye strev lært å ta på kondom sånn nolunde, men er fortsatt redd for at kondomen sprekker. Jeg har et spørsmål til. Hvis det ser ut som kondomen sitter på og går helt ned til penisroten og jeg klemte ut luften har jeg da sannsynligvis gjort det riktig? Er det mulig det er en filleting igjen som jeg ikke da ser. Jeg vet jeg og må skjekke datoen og at pakken er hel. hvis jeg fortsatt er itvil hva skal jeg gjøre? Kan jeg gå til fastlegen eller til en urolog ta på kondom og få dem til å se om jeg gjør det korrekt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 20 år.

Takk for spørsmålene dine!
Det er veldig flott at du er opptatt av å beskytte deg mot smitte av seksuelt overførbare sykdommer.
Bruk av kondom gir deg god beskyttelse. Det høres ut som du har fått en god teknikk på bruk av kondom. Det er bare å øve, så vil det gå letter og lettere.
Det som er viktig er at du sørger for å fjerne luft når du trer den på, og ruller så langt ned du får kondomet. 
Er du usikker på om du har rett teknikk, kan du gjerne ta en tur til Helsestasjon for ungdom å snakke med helsesøster eller lege og få veiledning. Det er gratis og du trenger ikke bestille time på forhånd.
De har modeller de bruker for å vise hvordan dette fungerer.

Når det gjelder smitte av kjønnssykdommer er klamydia, kjønnsvorter og kjønnsherpes det mest vanlige. Er du flink med bruk av kondom unngår du smitte. Det er også den eneste måten du har for å sikre deg mot "uønsket farskap".

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over kjønnssykdommer

Kjønnssykdommer

Her er en oversikt over seksuelt overførbare infeksjoner (kjønnssykdommer) – hvordan de smitter, hvordan du kan beskytte deg, symptomer, behandling og konsekvenser.

Les mer

Tør du ta fram kondomet når det gjelder?

To par føtter stikker fram under dyna. På bildet står det

Resultatet av å ikke bruke kondom kan være både graviditet og smitte av en kjønnssykdom(soi). Selv om alle vet det, skjer det ofte at kondom droppes.

Les mer

Hvordan trer du på et kondom?

Kondom på tommelen (colourbox.com)

Når du ikke har gjort det før, er det ikke alltid så lett å få det til. Det kan være lurt å trene litt for seg selv for å få teknikken i hendene.

Les mer

Kondom

Fakta om kondomer (ung.no)

Kondom er det eneste sikre prevensjonsmiddel som gutter kan bruke. Kondom beskytter både mot graviditet og kjønnssykdommer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnssykdommer
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnssykdommer