Hopp til hovedinnholdet

Jeg har veldig lyst å ha sex, men er usikker på hvordan jeg gjør det riktig. Trenger jenten å bruke kondom?

Jente 14 år
 

Spørsmål

En venn av meg vil ha sex med meg og jeg liker han veldig godt. Jeg har veldig lyst,men er usikker på om hvordan jeg gjør det riktig. Trenger jenta også å bruke kondom? Jeg vil helst ha sex med kondom siden jeg ikke ønsker barn enda.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no.

Jeg vil begynne med å si at det er helt naturlig at du er nysgjerrige på det som har med sex å gjøre, og at du har lyst til å gjøre det sammen med en venn. 

Når det er sagt den seksuelle lavalder i Norge 16 år. Du skriver ingenting om hvor gammel vennen din er. Hvor gammel man er når man debuterer seksuelt varierer, noen har sex for første gang når de er ganske unge, mens andre venter til det blir litt mer voksen.

Når man skal ha sex med en annen person er det vesentlig at man er klar for det, både fysisk og psykisk. Det er viktig å ha god sex med seg selv før man deler sex med andre. Da er man trygg på hva man synes er godt og ikke. Har du utforsket din egen seksualitet? 

Hvis du er veldig usikker kan det nok kanskje være lurt å vente, slik at du ikke gjør noe du vil angre på senere.

Det er helt naturlig at du er usikker på hvordan du skal gjennomføre det første samleiet. Ikke bare skal du gjøre noe du aldri har gjort før, men det er også en situasjon der du blottstiller deg både fysisk og psykisk. Å være naken og så intim med et annet menneske, kan føles ganske flaut og litt skummelt. 

Du kan finne mye god informajon om seksualitet og seksuell debut i bøker, brosjyrer og på nettet om du googler det. Pass på at du er litt kritisk om du benytter nettet, da alt ikke er like saklig. Snakk gjerne med helsesøster på skolen din eller helsestasjon for ungdom om du trenger noen å reflektere sammen med og ønsker mer veiledning om sex.

Det er bra at du øsnker å bruke kondom for å beskytte deg mot uønsket graviditet om du velger å ha sex. Det finnes kun kondom for gutter. Jenter bruker ofte hormonell prevensjon. Siden du er under 16 år, er det kun lege som kan skrive ut dette til deg på resept. Du kan oppsøke lege på helsestasjon for ungdom eller fastlegen din dersom du ønsker å starte med hormonell prevensjon.

 

Du kan lese mer om seksuell debut og prevensjon i artiklene som ligger under svaret mitt.

Lykke til videre.

Med vennlig hilsen helsesøster, Ung.no

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Prevensjonsmetoder - en oversikt

Par i senga (colourbox.com)

Det finnes flere ulike prevensjonsmetoder og det kan være vanskelig å velge blant dem. I denne oversikten finner du informasjon de aktuelle metodene som finnes i dag.

Les mer

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Sex med en venn

Vennesex (colourbox.com)

Har du sex med en person du ikke kaller for kjæreste? Det er ikke uvanlig. Slike forhold bør også følge noen regler for å forhindre at en av dere blir såret. De viktigste kan du lese mer om nedenfor.

Les mer

Tør du ta fram kondomet når det gjelder?

To par føtter stikker fram under dyna. På bildet står det

Resultatet av å ikke bruke kondom kan være både graviditet og smitte av en kjønnssykdom(soi). Selv om alle vet det, skjer det ofte at kondom droppes.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex