Hopp til hovedinnholdet
Nervøs jente (colourbox.com)
Følg ung.no på Snapchat
Følg ung.no på Snapchat

Kan en bli gravid i den pillefrie uken?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Jeg bruker p-pillene loette. Da har jeg tre uker der jeg tar p-pille også har jeg en friuke der jeg skal få mensen. Mitt spørsmål er om jeg kan bli gravid under fri uken. Bruker ikke kondom, så lurer på om det er trygt for kjæresten min å komme inni meg. Har også ett annet spørsmål: når jeg skal ha sex så merker jeg at det gjør vondt ved de første penetreringene, etter hvert gjør det ikke vondt lenger. Men så gjør det vondt igjen neste gang. Hva kan være årsaken til dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til Ung.no.

I friuken som du kaller det, beskytter de 21 hormon tablettene deg slik at du ikke blir gravid. 

Derimot må du aldri ha lengre pause enn syv dager. 

 

For å oppnå best mulig beskyttelse, kan du gjøre pausen kortere enn syv dager. To til fire dager er ofte nok til at det kommer en blødning, samtidig som du er litt bedre sikret dersom du skulle glemme en pille uken etter.

P-piller beskytter mot graviditet, slik at din partner kan ha sædutløsning inni deg uten kondom. Husk at kondom beskytter mot overføring av kjønnssykdommer. 

Før penetrering er det viktig at dere har et lang oppvarming, slik at din skjede blir utvidet og våt nok for et samleie. Bruk gjerne oppimot en halv time på berøring og kos til selve penetreringen.

Jenter trenger tid slik at skjeden utvider seg, for den er svært elastisk.  I skjedekanalen er det også en rekke kjertler som produseres sekret slik at skjeden skal være våt. Bruk gjerne glidemiddel hvis du føler at du er tørr før et samleie. 

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Praktiske tips om hormonell prevensjon

p-piller

Når du bruker en hormonell prevensjonsmetode kan du møte på utfordringer med hvordan du skal bruke den eller det kan dukke opp spørsmål du trenger svar på. Du finner nyttige tips i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon