Hopp til hovedinnholdet

Bruker p-piller i tillegg til p-stav

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har hatt P-stav i ca 2 år. Jeg hadde ikke mensen det første året, men plutselig fikk jeg det igjen for 6 måneder siden. Jeg vet at det varierer på folk hvordan kroppen reagerer på p stav, men jeg synes jeg får veldig langvarige blødninger. Det kan vare litt over en uke, så går det to dager før det starter igjen. Det er ganske irriterende. Jeg leste om at det går ann å kontrollere mensen med p piller. Derfor har jeg nettopp prøvd dette med p piller jeg hadde liggende til overs. Jeg opplever at mensen går over når jeg tar pillene i et par dager. Er det greit? Jeg tar ikke pillene hver dag, men når jeg ser at mensen begynner å komme. Går det bra å fortsette sånn ved tanke på at jeg har p stav og bruker piller samtidig? Kan det reagere på hverandre eller bli "hormonkræsj"? Jeg lurer på om det er trygt og sikkert å fortsette sånn. Har ikke snakket med lege. Legger ikke merke til noe bivirkninger eller lignende.

 

Svar
Hei

Det du nevner er normal bivirkning ved bruk av p-stav. Alt i alt vil over 75 % av kvinner som bruker p-stav få færre dager med blødning eller småblødninger enn i sin naturlige syklus, men blødningene kan komme i et mer uforutsigbart mønster.

Det du har prøvd ut med å bruke p-pille i tillegg til p-stav kan være lurt. Men ikke alle typer p-piller skal brukes i tillegg til p-stav. Du skriver ikke hvilken p-pille du har brukt i tillegg til p-stav.

Selv om blødninger oftest skyldes staven så kan det være andre årsaker også, for eksempel seksuelt overførbare infeksjoner. Ta gjerne en test hvis du kan være smittet. Men du beskriver at blødningene blir borte med bruk av p-piller i tillegg, så sannsynligvis kommer blødningene hos deg pga p-staven. Man bruker å anbefale Micorgynon eller Oralcon daglig eller annenhver dag i noen måneder for å se om man får kontroll over blødningene.

Etter man slutter med Microgynon vil man normalt få en bortfallsblødning der slimhinnen i livmoren støtes ut, og deretter forhåpentligvis ha mindre sjanse for mellomblødninger. P-pillene kan tas med pauser eller brukes kontinuerlig i 3 måneder, uten pauser mellom brettene. Det er ingen studier som har sett på eventuelle fordeler eller risikoer ved langvarig bruk av kombinasjons p-piller i tillegg til p-stav. Hvis de uregelmessige blødningene ikke går over etter 3 måneder, anbefales det at man bytter til annen prevensjon.

Se også praktiske tips ved bruk av hormonell prevensjon og prevensjonsvelger hvis du vurderer å bytte til annet prevensjonsmiddel.

Lykke til.




 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Når du bruker en hormonell prevensjonsmetode kan du møte på utfordringer med hvordan du skal bruke den, eller det kan dukke opp spørsmål du trenger svar på. Du finner nyttige tips i denne artikkelen.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Annen prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om annen prevensjon