Hopp til hovedinnholdet

Hei jeg er jente på 13år har veldig lyst å ha sex med kjæresten min på 15 og han har lyst med meg. Men det som har holt meg tilbake er at jeg var redd for å bli gravid.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er jente på 13år har veldig lyst å ha sex med kjæresten min på 15 og han har lyst med meg. Men det som har holt meg tilbake er at jeg var redd for å bli gravid. Så tidlig i forholdet så vil jeg ikke gå til mamma og spørre om p-piller. Så jeg snakket med helsesøster på skolen. Men hun sa at hun ikke skrive ut. Dessuten var helsestasjonen for ungdom stengt i høstferien hun ordnet avtale med min fastlege. Så jeg var hos hun i går. Hun sa at hennes erfaring med p-piller i min alder var at ofte glemme ta de til tiden, hun hadde ikke samvittighet jeg ble gravid. Men hun ville likevel hjelpe. Hun ga meg resept Cerazette om jeg skulle glemme ta dem til tiden så måtte ta dem så raskt jeg husket. Siden jeg hadde pengene 369 så satte hun inn Nova t-380 spiral som backup uansett lurt de som absolutt ikke kunne bli gravide hadde dobbelt. Varer forholdet etter 6 mnd at jeg tar med meg mamma så kan vi diskutere p-stav. Kjæresten er på høstferie men jeg begynte nå? Er jeg sikker nå?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Takk for at du kontakter Ung.no. Så fint at du tar ansvar for dine handlinger med å beskytte deg. Du har fått en kobberspiral og den vil ikke gi deg noen bivirkninger som omfatter hormoner. Vet ikke hvor mye legen din informerte deg , men jeg forklarer litt om bivirkninger som er normale med kobberspiral
.Etter innsetting
Det er normalt å få menstruasjonssmerter og blødning de første dagene etter at spiralen er satt inn, og noen har smerter som kommer og går et par uker etterpå. Hvis du trenger smertestillende etter at spiralen er satt inn kan du ta en kombinasjon av Paracet og Ibux inntil 4 ganger i døgnet, dvs hver 6. time. Vi anbefaler også at man planlegger en rolig ettermiddag og kveld, etter at spiralen er satt inn.
Bekkeninfeksjon
Det er en økt risiko for bekkeninfeksjon (infeksjon i livmoren) den første tiden etter innsetting av en spiral. For å minske denne risikoen bør du unngå å føre noe inn i skjeden den første uken. Vi anbefaler derfor å vente med samleie, bruk av tampong samt bading i basseng, sjøen og badekar i 7 dager etter innsetting.
Kontakt lege så raskt som mulig dersom du får symptomer på en bekkeninfeksjon de to første ukene etter innsetting:
Hvis du får økende eller vedvarende blødninger og smerter
Ved feber, magesmerter og økt utflod.
Nedsatt allmenntilstand. føler deg syk.
Utstøting
Hos noen få kvinner vil spiralen støtes ut av livmoren. Dette oppleves oftest som sterke mensenlignende smerter og kramper. En eventuell utstøting skjer vanligvis de første månedene etter innsetting. Derfor anbefaler vi at du kommer til en kontroll etter 1-2 måneder.
Trådene
Tynne tråder er festet til spiralen slik at helsepersonell lett kan fjerne den. Noen klarer å kjenne disse trådene innerst i skjeden der de kommer ut av livmorhalsen, andre ikke. Det er ikke vanlig at partner merker trådene ved samleie, og de kan ikke skade kondomet.
Som nevnt anbefales det ikke samleie de 7  første dagene etter at spiralen er satt inn. Bakgrunn er fare for infeksjon.
Er du fornøyd med spiralen du har fått satt inn er det ikke nødvendig å fjerne den før det har gått 5 år. Jeg forstår ikke helt hvorfor du skal bruke p.piller ved siden av spiralen. Den skal være sikker nok. Snakk med helsesøster på  skolen om det . Har du spiral er den sikker nok og du vil få mensen som du pleier muligens noe mer blødning de første månedene. 
Ta en titt på artiklene jeg har lagt med se om de er nyttige.

 

 

Med vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Gratis kondomer

Holder et kondom (colourbox.com)

Dette må du vite om kondomer. Visste du at du kan få tilsendt kondomer gratis i posten?

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex