Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Er det lurt å ta en pause fra p-pillene?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har 2 spørsmål om p-piller. 1. Etter den pillefrie uken, når kan jeg ha sex igjen? 2. Jeg startet på p-piller før sommerferien sånn for å være sikker og de har vært til god hjelp men nå har jeg ikke og kommer mest sannsynlig ikke til å ha så mye sex før det nærmer seg sommer igjen, så kan jeg da slutte på p-piller i 6-7 måneder og begynne igjen etter det? Jeg merker at jeg har blitt mer sårbar etter at jeg statet på pillene og trur ikke det er en god kombinasjon med vinterdepresjoner jeg også har hatt de siste årene. Samt vil jeg ikke tukle så mye med naturen og la menstruasjonen gå sin gang. Er dette dumt?

Besvart 12.10.2017 21:27
 

Svar
Hei

Hvis du tar p-pillene slik du skal er du beskyttet mot graviditet hele tiden. Det betyr at du er beskyttet både i den pillefrie uken og når du tar p-pillene. Du kan ha sex når som helst uten å bli gavid.

Jeg vil anbefale deg å fortsette på p-pillene selv om du ikke kommer til å ha så mye sex før sommeren igjen. Det er bedre å gå på p-pillene kontinuerlig framfor å slutte å starte igjen. Det er større sjanse for bivirknninger, også de alvorlige hver gang man starter opp på p-pillene igjen. Studier peker på at blodproppfaren er størst de første 6 månedene etter oppstart med p-piller. Ved å ta pause, og deretter starte på p-piller igjen, får kvinnen en ny periode med unødvendig forhøyet risiko for blodpropp.

Jeg anbefaler derfor at man går kontinuerlig på p-piller framfor å slutte og begynne hver gang man har en pause i sexlivet sitt. Det er også større sjanse for at en blir uplanlagt gravid hvis man har sex og ikke bruker prevensjonsmiddel.

Det kan hende at p-pillene ikke har noe innvirkning på vinterdepresjon din. Hvis du imidlertid kjenner at du blir mer deprimert enn vanlig bør du prøve et annet prevensjonsmiddel.

Du skriver at du ikke vil tukle med naturen. P-pillene tilfører kroppen kunstige hormoner som påvirker hjernens hormontermostat til å tro at kvinnen er gravid. Dermed stoppes modningen av nye egg. Kvinner som får mange barn og ammer opplever det samme som dagens p-pillebrukere. Både graviditet og amming har omtrent samme effekt på hormontermostaten som p-piller, eggløsningen hindres( sexogsamfunn.no). Man trenger derfor ikke å ta en pause fra p-pillene.

 

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Jente på do (colourbox.com)

Har du ikke fått mensen ennå? Eller kommer den hver måned nå, regelmessig eller ikke? Er det ok, eller er det en plage hver gang? Mensen vil komme i 35-40 år av en kvinnes liv, så det er viktig å prøve å leve godt med den.

Les mer

Praktiske tips om hormonell prevensjon

p-piller

Når du bruker en hormonell prevensjonsmetode kan du møte på utfordringer med hvordan du skal bruke den eller det kan dukke opp spørsmål du trenger svar på. Du finner nyttige tips i denne artikkelen.

Les mer

Vanlige bivirkninger av p-piller og annen hormonell prevensjon

Trøtt jente i senga (colourbox.com)

Alle medikamenter som du tar har en virkning, men også potensielle bivirkninger. Så også de ulike hormonelle prevensjonsmetodene som finnes. Her finner du en oversikt over hvilke bivirkninger de ulike midlene KAN gi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon