Hopp til hovedinnholdet

Jeg tenker å begynne på p-piller for en sikkerhet og for å ha begynt på det.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Heiiii!. Æ Har liksom nettop fått kjæreste.. vi e jo bare 13 år men etter 1 uke begynte han å Ta på puppene mine, han gjorde seksuelle ting.. vi hadde ikke sex!.. jeg er virkelig ikke klar for å ha sex men jeg tenker å begynne på p-piller for en sikkerhet og for å ha begynt på det, for å forminske mensensmerte evt... jeg føler meg litt ung men jeg føler meg klar til å begynne på p-pille vist du forstår?. Håper du Kan tipse meg litt om p-pille og om du syntes d er nødvendig osv..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Gratulerer med kjæreste! Det er spennende og mye som skjer når man blir sammen. Det er naturlig at man er nysgjerrige på hverandre, og også blir mer seksuelle sammen etter hvert som man blir bedre kjent og trygge.

Det er fint at du tenker på prevensjon, men også at du gjør deg opp tanker på om dette er noe du er klar for. På din alder er det vanlig å føle at man enda ikke er klar for sex. Det er viktig at du er tydelig overfor kjæresten din på hva som er greit og hva dine grenser er. 
Selv om dere er blitt sammen, har det ingen hast med å ligge sammen. Dere kan ha det spennnende og godt sammen på andre måter, og utforske og lære om hverandre.
Det er positivt om man kan gi det tid, bli godt kjent og trygge på hverandre, og kjenne at det er noe en selv vil. Ikke noe man blir presset til fordi det forventes.
Det er du som bestemmer over din kropp og seksualitet! 

Før du er moden for å dele sex med en annen, er det viktig å ta seg tid til å bli godt kjent med seg selv og sin egen seksualitet. Det gir deg nyttig kunnskap om kroppen din og dine egen seksuelle følelser.

Når det gjeldre p-piller, så er dette noe du kan snakke med lege på Helsestasjon for ungdom om. Aller helst bør du snakke med moren din om dette, slik at hun kan hjelpe deg. 
På helsestasjonen vil du få god infomrasjon om bruk av p-piller, og hjelp til å skaffe det dersom du skulle ha behov for det.

Les om prevensjon i artiklen nedenfor, og ta gjerne en prat med helsesøster på skolen din om dette. Helsesøster har taushetsplikt og vil være til god hjelp.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

P-piller, p-ring og p-plaster - og fare for blodpropp

Vond arm

Kombinasjonspreparater (p-piller, p-ring og p-plaster) er trygge og sikre prevensjonsmetoder, men har også noen bivirkninger. Blodpropp er en sjelden, men alvorlig bivirkning.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Vanlige bivirkninger av p-piller og annen hormonell prevensjon

Trøtt jente i senga (colourbox.com)

Alle medikamenter som du tar har en virkning, men også potensielle bivirkninger. Så også de ulike hormonelle prevensjonsmetodene som finnes. Her finner du en oversikt over hvilke bivirkninger de ulike midlene KAN gi.

Les mer

Sex som DU vil

Trist jente ligger på senga (colourbox.com)

Sex kan være deilig, energigivende og styrkende dersom alt stemmer, begge har lyst og forholdet er godt og trygt. I andre situasjoner kan sex bli helt feil, ødeleggende og vondt.

Les mer

Prevensjonsmetoder - en oversikt

Par i senga (colourbox.com)

Det finnes flere ulike prevensjonsmetoder og det kan være vanskelig å velge blant dem. I denne oversikten finner du informasjon de aktuelle metodene som finnes i dag.

Les mer

Før du velger prevensjonsmetode

Ulike prevensjonsmidler (foto: ung.no)

Du har begynt å ha sex eller vet at det snart vil skje. Du ønsker ikke å bli gravid og vil begynne med prevensjon for å hindre det. Det finnes mange ulike metoder å velge mellom. Hva vil passe best for deg?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon