Hopp til hovedinnholdet

Har p-stav og nå kommer mensen oftere enn før

Jente 20 år
 

Spørsmål

For 1,5år siden satte jeg inn pstav og var fornøyd med det. Hadde mensen to ganger i året først før det nå det siste halvåret ble regelmessig hver måned. Jeg var fornøyd når jeg ikke hadde mensen siden jeg plages med sterke menssmerter. Hva kan årsaken til at jeg nå har fådd regelmessig mens? Burde jeg bytte prevensjonsmiddel? P-pille er uaktuelt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 20 år!

Så flott at du er fornøyd med p-stav! Det er et sikkert prevensjonsmiddel.

En av ulempene med p-stav er at man ikke helt kan si hvordan blødningene vil bli. Det kan også være slik at blødningsmønsteret kan endre seg i løpet av årene du har p-staven. Det kan ha noe med hvordan p-staven skiller ut hormonene.

Det er noen jenter som velger å bytte ut p-staven tidligere fordi de får hyppigere blødninger. Hvorfor det er slik at noen opplever at blødningene endrer seg, og andre ikke, er litt uvisst. Det kan ha noe med at det generelle nivået av hormoner i kroppen endrer seg og påvirker hormonene fra prevensjonsmiddelet.

Jeg vil anbefale deg å ta en tur til helsestasjon for ungdom der du bor for å snakke med dem om dette. Eventuelt kontakter du det stedet som la inn p-staven på deg.

Jeg håper dette var til hjelp for deg!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Vanlige bivirkninger av p-piller og annen hormonell prevensjon

Trøtt jente i senga (colourbox.com)

Alle medikamenter som du tar har en virkning, men også potensielle bivirkninger. Så også de ulike hormonelle prevensjonsmetodene som finnes. Her finner du en oversikt over hvilke bivirkninger de ulike midlene KAN gi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon