Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Mange jeg kjenner som bruker p-stav  har blødninger i lang tid (1år sammenhengende) etter at de har fått den, for så å miste mensen helt. Hvorfor blir det sånn og hva kan man gjøre for å forhindre blødninger i lengre tid (mer en 1 uke)? Lurer på å få p-sprøyte men dette med at en del har lengre blødningstid setter en liten stopper for meg.

Jente 19 år
 

Spørsmål

P-stav: mange jeg kjenner som bruker det hadde blødninger i lang tid (1år sammenhengende) etter de har fått den, for så å miste mensen helt. Hvorfor blir det sånn og hva kan man gjøre for å forhindre blødninger i lengre tid (mer en 1 uke)? Lurer på å ta men dette setter en liten stopper for meg. J19

Besvart 14.11.2017 20:04
 

Svar
Hei!

P-stav er noe av det sikreste man kan bruke av prevensjon. Men del kvinner vil oppleve mellomblødninger som en uholdbar bivirkning av p-staven. Uregelmessige blødninger de første 3-4 månedene regnes som normalt, men fortsetter blødningene ut over dette, er det lite sannsynlig at plagene vil gå over ved fortsatt bruk av p-stav. Det den enkelte kan gjøre om slike blødninger blir plagsomme er å bruke Microgynon (eller Oralcon)p-piller daglig i 3 måneder (bare dersom seksuelt overførbar sykdom ikke er årsaken).

Så da må du vurdere hva du skal gjøre. Det er ikke sikkert det blir slik for deg og det finnes, som jeg skriver, løsninger dersom du skulle bli plaget. P-stav er for de fleste en praktisk og grei prevensjon. Anbefaler heller  p-stav enn p-sprøyte!

Hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Prevensjonsvelger – Finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no

Det er mange ulike prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente. Kanskje så mange at det er vanskelig å vite hva du kan velge? Hva vil være mest riktig for deg?

Ung.no har laget en prevensjonsvelger, som kan være til hjelp for deg.

Les mer

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Disse prevensjonsmidlene er absolutt ikke bare for dem som har født! Og visste du at om du får satt dem inn i god tid før du blir 21 år har du en gratis prevensjon i inntil 5 år?

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon


Quiz: Hva vet du om overgrep?

Er det overgrep hvis kjæresten tvinger deg til sex?