Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Hvilke abortmetoder finnes? Hva stor sjanse er det for graviditet når man bruker kondom? Kan man sløyfe kondom om man bruker p-piller eller p-stav? 

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er ikke gravid altså, men har noen spørsmål angående abort. Når man tar abort, hvilke metoder finnes det? Gjør det vondt for "babyen"? (Håper ikke det) Hva skjer med fosteret under abort og under metodene? Hvor blir det "gjort av"? Hva er sjansen for å bli gravid når gutten bruker kondom? Hvis man går på p-piller, kan man unngå kondom da? Og hva med p-stav? Hvor gammel må man være for å få dette? Ble en del spørsmål, men håper det går fint:-) Takk

Besvart 13.12.2017 19:44
 

Svar
Hei!

Det er to måter å ta abort på. Det ene er kirurgisk abort og det andre er medisinsk abort. Nå utføres i hovedsak bare medisinske aborter. Du kan lese om de forskjellige metodene i vedlegget om abort under svaret. Aborten skjer på en slik måte at pillen man får to dager før selve inngrepet påvirker blodforsyningen til fosteret slik at fosteret i de fleste tilfeller er dødt når selve aborten gjennomføres. Dette skjer så tidlig at fosteret bare opphører å eksistere. Etter inngrepet blir aborterte foster (noen få cm store) lagt i lag med medisinsk avfall og i neste omgang brent.

Dersom gutten har på kondomet hele tiden er det liten fare for graviditet. det er heller ikke særlig ofte at kondomet sprekker. Er man nøye med kondombruken skal det i teorien ikke komme sædceller inni jentas skjede. Av de som sier de bruker kondom som eneste beskyttelse blir ca. 15 av 100 gravid i løpet av et år. Såpass mange graviditeter mest sannsynlig pga. uforsiktighet.

De som bruker p-piller eller p-stav kan sløyfe kondom dersom det ikke er fare for smitte av kjønnssykdom.  Det er ingen aldersgrense for å kunne bruke hormonell prevensjon. Det er det legen som vurderer i hvert tilfelle. Har man behov for prevensjon skal man kunne få det er prinsippet.

Hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Abort

Trist jente (colourbox.com)

I Norge har kvinner rett til å bestemme selv om de vil ta abort. Dette gjelder til og med 12. svangerskapsuke.

Les mer

Før du velger prevensjonsmetode

Ulike prevensjonsmidler (foto: ung.no)

Du har begynt å ha sex eller vet at det snart vil skje. Du ønsker ikke å bli gravid og vil begynne med prevensjon for å hindre det. Det finnes mange ulike metoder å velge mellom. Hva vil passe best for deg?

Les mer

Vanlige bivirkninger av p-piller og annen hormonell prevensjon

Trøtt jente i senga (colourbox.com)

Alle medikamenter som du tar har en virkning, men også potensielle bivirkninger. Så også de ulike hormonelle prevensjonsmetodene som finnes. Her finner du en oversikt over hvilke bivirkninger de ulike midlene KAN gi.

Les mer

Bruk kondom for å beskytte deg mot kjønnssykdommer (SOI)

Kondomer (foto: ung.no)

Kondom er den eneste prevensjonen som beskytter mot SOI (seksuelt overførbare infeksjoner). Selv om det brukes hormonell prevensjon, er det viktig med kondom i tillegg for SOI-beskyttelse.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet


Quiz: Hva vet du om kildekritikk?

Hvilken server har domenenavnet .org?