Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

 Jeg har tatt EllaOne nå. Han på apoteket sa jeg skulle gå uten å ta P-piller i 5 dager og så vente 7 dager med å ha sex. Mens i pakningsvedlegget står det at jeg skal ta prevensjonen som vanlig, og at jeg ikke kan ha sex før neste menstruasjon. Hvem har rett?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har tatt ellaone nå. Har hørt forskjellige ting. Han på apoteket sa jeg skulle gå uten å ta P piller i 5 dager og så vente 7 dager med å ha sex. Mens i pakningsvedlegget står det at jeg skal ta prevensjonen som vanlig, og at jeg ikke kan ha sex før neste menstruasjon. Hvem har rett?

Besvart 12.01.2018 09:44
 

Svar
Hei!

Enig med deg at dette kan virker forvirrende.


Dette står i pakningsvedlegget til EllaOne: "Dette legemidlet kan gjøre andre hormonprevensjonsmidler, som piller og plaster, mindre effektive. Hvis du pleier å ta hormonprevensjonsmidler, kan du fortsette å bruke dem etter å ha tatt legemidlet, men pass på å bruke kondom hver gang du har sex inntil den neste menstruasjonen din."

Dette står i metodekoken til Sexogsamfunn: "Effekten av nødprevensjon med ulipristalacetat (EllaOne) nedsettes dersom kvinnen starter med å bruke hormonell prevensjon de første dagene etter bruk av Ellaone. Ønsker kvinnen å starte eller fortsette med prevensjon etter at hun har tatt Ellaone, må hun informeres om at hun må vente i minst 5 dager før hun kan starte med hormonell prevensjon. Hun må også informeres om at hun i en periode etter bruken av Ellaone, ikke vil ha full effekt av hormonell prevensjon. Tidligere har vi anbefalt at kvinnen starter opp med prevensjon umiddelbart etter at hun har tatt nødprevensjon med ulipristalacetat, men en ny studie viser nå at dette kan ødelegge for effekten av nødprevensjon med ulipristalacetat."


Så du skal nok høre på hva han på apoteket sa til deg og følge hans råd.

Hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nødprevensjon - "angrepille"

Bekymret jente (colourbox.com)

Det kan være godt å ha en reserveløsning hvis du av en eller annen grunn har hatt ubeskyttet samleie eller hatt uhell med den prevensjonsmetoden du bruker. Her kan du lese mer om nødprevensjon.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon


Quiz: Hva vet du om krig og fred?

Hvor deles "Nobels fredspris" ut hvert år?