Hopp til hovedinnholdet

I hvor stor grad beskytter angrepille mot graviditet?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg hadde ubeskyttet samleie for to dager siden og tar angrepille i dag. Hvor sikker er EllaOne og hvor sikker er Norlevo? Hvor sikker er en evt abortpille? Jente, 16

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Så fint at du skriver til Ung.no og så bra at du har tatt en angrepille dersom du ikke ønsker å bli gravid.

Hvis kondomet sprekker eller glir av, kan nødprevensjon (også kalt angrepille) hindre graviditet. Det kan også være nødvending med nødprevensjon hvis man har glemt å ta p-piller, på annen måte brukt prevensjon feil, eller ikke har brukt prevensjon.

Nødprevensjon gir mindre sjanse for graviditet. Pillen må tas så tidlig som mulig, helst med én gang etter samleiet.

Norlevo fås kjøpt uten resept på apotek og må tas innen 72 timer (3 døgn).  Følg bruksanvisningen som følger med i esken.

Det finnes også en nødprevensjon som kan virke innen 120 timer (eller 5 døgn). Denne heter Ellaone og selges på apotek. 

Den vanligste bivirkningen er kvalme. Ved å ta pillen sammen med mat kan du unngå kvalme. Hvis du kaster opp innen 2 timer etter at pillen er tatt, må du ta ny pille.

Andre bivirkninger av tablettene kan være hodepine, svimmelhet og ømme bryster. Neste menstruasjon kan komme litt tidligere eller litt senere enn forventet. Det er også vanlig å få blødningsforstyrrelser etter bruk av nødprevensjon.

Nødprevensjon forhindrer ikke alltid svangerskap, så du må derfor ta derfor en graviditetstest hvis det går mer enn 2 uker over dato for forventet mens, eller tre til fire uker etter ubeskyttet samleie.

Hvis det er svært viktig å ikke bli gravid er det også mulig å sette inn en kobberspiral i livmoren som nødprevensjon. Kobberspiral kan settes inn innen 120 timer (eller 5 døgn) etter samleiet og har tilnærmet 100 % effekt mot graviditet. Om du ønsker å beholde spiralen har du dessuten prevensjon som varer i 5 år. Lege eller jordmor kan sette inn kobberspiral.

 

Er det slik at man har behov for nødprevensjon flere ganger anbefales det å vurdere annen form for prevensjon som kondom, p-piller, p-stav, spiral osv.

Kondom er som kjent eneste prevensjonsmidlet som beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner. Informasjon om prevensjon kan du få hos Amathea, helsesøster på skolen, helsestasjonen for ungdom og fastlegen.

Du spør også om en abortpille er sikkert. Jeg vet ikke helt hva du tenker på da, men er det medikamentene man får I forbindelse med at man søker om abort, er disse sikre.

Håper dette var svar på dine spørsmål.

Jeg legger også ved noen artikler du kan se mer på :)

 

Vennlig hilsen

Amathea- Gravid og usikker?

Noen å snakke med

i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nødprevensjon - "angrepille"

Bekymret jente (colourbox.com)

Det kan være godt å ha en reserveløsning hvis du av en eller annen grunn har hatt ubeskyttet samleie eller hatt uhell med den prevensjonsmetoden du bruker. Her kan du lese mer om nødprevensjon.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer

Abort

Trist jente (colourbox.com)

I Norge har kvinner rett til å bestemme selv om de vil ta abort. Dette gjelder til og med 12. svangerskapsuke.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon