Hopp til hovedinnholdet

Er det farlig å ta angrepille?

Jente 15 år
 

Spørsmål

om man tar en angrepille etter sex. men man er usikker på at kondomen har sprukket eller ikke. er d farlig å ta en angrepille om kondomen ikke sprakk?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du ta kontakt med Ung.no


Det er ikke farlig å ta en angrepille selv om ikke kondomet har sprukket, men man skal være klar over at angrepiller består av en relativt stor mengde hormoner som kan gi bivirkninger. Er det slik at man er redd kondomet har sprukket kan det være lurt å ta angrepillen, men opplever en dette ofte kan det være lurt å vurdere annen form form for prevensjon. Man skal blant annet ikke ta angepille flere ganger innen samme syklus (mellom to menstruasjoner)

Er det slik at man stadig opplever at kondomene sprekker kan det være lurt å trene på å sette dem på riktig, og ikke minst sjekke holdbarhetsdato.

Hvis kondomet sprekker eller glir av, kan nødprevensjon (også kalt angrepille) hindre graviditet. Det kan også være nødvending med nødprevensjon hvis man har glemt å ta p-piller, på annen måte brukt prevensjon feil, eller ikke har brukt prevensjon.

Nødprevensjon gir mindre sjanse for graviditet. Pillen må tas så tidlig som mulig, helst med én gang etter samleiet.

Norlevo fås kjøpt uten resept på apotek og må tas innen 72 timer (3 døgn). Det er ingen aldersgrense på apoteket. Noen butikker og bensinstasjoner selger også nødprevensjon, og utenom apotek er det satt en 18-årsgrense på kjøp. Følg bruksanvisningen som følger med i esken.

Det finnes også en nødprevensjon som kan virke innen 120 timer (eller 5 døgn). Denne heter Ellaone og selges på apotek. 

Den vanligste bivirkningen er kvalme. Ved å ta pillen sammen med mat kan du unngå kvalme. Hvis du kaster opp innen 2 timer etter at pillen er tatt, må du ta ny pille.

Andre bivirkninger av tablettene kan være hodepine, svimmelhet og ømme bryster. Neste menstruasjon kan komme litt tidligere eller litt senere enn forventet. Det er også vanlig å få blødningsforstyrrelser etter bruk av nødprevensjon.

Nødprevensjon forhindrer ikke alltid svangerskap, så du må derfor ta derfor en graviditetstest hvis mens ikke kommer som forventet, eller 3-4 uker etter ubeskyttet samleie. En slik test kan man få gratis hos Amathea, helsesøster på skolen og helsestasjonen for ungdom.

Hvis det er svært viktig å ikke bli gravid er det også mulig å sette inn en kobberspiral i livmoren som nødprevensjon. Kobberspiral kan settes inn innen 120 timer (eller 5 døgn) etter samleiet og har tilnærmet 100 % effekt mot graviditet. Om du ønsker å beholde spiralen har du dessuten prevensjon som varer i 5 år. Lege eller jordmor kan sette inn kobberspiral.

Håper dette var svar på spørsmålet ditt. Jeg legger også ved noen artikler du kan se nærmere på.

 

Vennlig hilsen

Amathea- Gravid og usikker?

Noen å snakke med

i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nødprevensjon - "angrepille"

Bekymret jente (colourbox.com)

Det kan være godt å ha en reserveløsning hvis du av en eller annen grunn har hatt ubeskyttet samleie eller hatt uhell med den prevensjonsmetoden du bruker. Her kan du lese mer om nødprevensjon.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer

Kondom

Fakta om kondomer (ung.no)

Kondom er det eneste sikre prevensjonsmiddel som gutter kan bruke. Kondom beskytter både mot graviditet og kjønnssykdommer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex