Hopp til hovedinnholdet

Fikk satt inn Kyleena hormonspiral i starten av mars, og blødd mye i nesten 3 uker i strekk. 

Jente 20 år
 

Spørsmål

Fikk satt inn Kayleena hormonspiral i starten av mars, og blødd mye i nesten 3 uker i strekk. Hatt nesten rier, av og på smerter, også helt siden innsetting. Smerter med stråling i beina, opp til brystet, ryggen og rumpa til og med. Innsettingen var kjempe vond, og hadde sterke smerter i 3 dager etter innsettingen. Kjente ut som han sagde inne i meg. Blødde mye. Ringt legekontoret hvor jeg pratet med en uengasjert kontordame som sa at enkleste løsningen var å ta den ut. Vil helst at den skal fungere, og har før gått på p-stav og p-piller men reagerte med sterke humørsvingninger og mellomblødninger, så ville teste om denne var annerledes. Aldri vært gravid før, men vil ikke bruke kondom heller (eller p-ring osv.), noe kjæresten er enig i. Tar jerntabletter ettersom jeg blør en del nå. «Riene» gjør det vanskelig for meg å gå, og er rundt 2-5 minutter mellom hver gang. Varer i flere timer i døgnet. Hverken Ibux, Paracet eller Naproxen fungerer. Er dette vanlig slik kontordamen sa?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Du skriver at du har fått kraftige smerter og store blødninger etter å ha satt inn hormonspiralen Kyleena. 

I felleskatalogen står følgende (Felleskatalogen gir info om legemidler til legene): 

Ved vanskelig innsetting og/eller uvanlig sterk smerte eller blødning under/etter innsetting, skal tiltak som fysisk undersøkelse og ultralyd startes umiddelbart for å utelukke perforasjon. Fysisk undersøkelse er ikke alltid tilstrekkelig for å utelukke delvis perforasjon. 

I pakningsvedlegget til Klyeena står blandt annet følgende: Ta umiddelbart kontakt med helsepersonell dersom noen av følgende tilstander oppstår :

  • sterke smerter (menstruasjonslignende kramper) eller kraftige blødninger etter innsetting eller du har smerter/blødninger som varer i mer enn noen få uker. Dette kan for eksempel være et tegn på infeksjon, hull (perforasjon) i livmoren eller at Kyleena ikke er riktig plassert.
  • dersom du får plutselige forandringer i menstruasjonen (f.eks. dersom du vanligvis pleier å ha liten eller ingen menstruasjonsblødning og du i stedet begynner å få vedvarende blødning eller smerter eller begynner å blø kraftig). Dette kan være tegn på at Kyleena ikke er riktig plassert eller at det er støtt ut.

Når du har så vondt som du beskriver må du ta kontakt med lege straks. Ring til din nærmeste legevakt og beskriv symptomene dine. Det er riktig at man kan ha magesmerter etter å ha fått satt inn hormonspiral, men ikke rieliknende smerter med stråling i beina, opp til brystet, ryggen og rumpa så du har problemer med å gå. 

Beskriv dette til vedkommende sykepleier som tar telefonen, og bli sjekket ordentlig. Det kan vært at legen har perforert livmorslimhinnen din, eller at sprialen ligger feil. Dette kan kun utelukkes ved en ordentlig underlivsundersøkelse evt med ultralyd.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Vanlige bivirkninger av p-piller og annen hormonell prevensjon

Trøtt jente i senga (colourbox.com)

Alle medikamenter som du tar har en virkning, men også potensielle bivirkninger. Så også de ulike hormonelle prevensjonsmetodene som finnes. Her finner du en oversikt over hvilke bivirkninger de ulike midlene KAN gi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Annen prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om annen prevensjon