Hopp til hovedinnholdet

Har jeg krav på å få gratis p-stav når jeg er under 16 år?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg og kjæresten min som er et år eldre har vært sammen i et år og bare foreldrene mine vet at vi har sex. Det fikk de vite ved at jeg fortalte dem det og de har snakket med oss om d. De sier de ikke støtter det men ikke kan nekte oss det. I ettertid har jeg spurt mamma om p-stav. Først sa hun at hun kunne tenke på det men det ble aldri mer snakk om. I ettertid ble jeg usikker på om jeg var gravid. Han testet meg og det var negativt, men etterpå sa han at jeg burde ha pstav . Han ga meg en resept for han trodde det var gratis for barn under 16 noe det viste seg å ikke være så jeg måtte ha penger av mamma. Jeg gikk til helsesøster på skolen og spurte hva hun syns om pstav. Hun var enig med meg og så snakket vi sammen med mamma om det. Hun var helt uenig og jeg ble veldi sint. Jeg gråt så jeg ikke klarte å si noe og hver gang jeg sa litt avbrøt hun meg og motargumenterte med bivirkninger og seksuell lavalder. Legen sa at han sku ønske han kunne kjøpe den å sette i. Har jeg krav på pstav?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg vil først og fremst berømme deg for at du tar ansvar og ønsker å beskytte deg mot en uønsket graviditet. Du har fortalt foreldrene dine om at du er seksuelt aktiv og du har forsøkt å få de på lag gjennom din ærlighet, det er veldig bra! Jeg synes derfor at det er synd at moren din ikke stiller på lag med deg og hjelper deg slik at du kan beskytte deg mot å bli gravid. Hun vet nok at du ikke vil slutte å være seksuelt aktiv, men hun synes nok at et er vanskelig at jenta hennes begynner å bli stor. Dette er nok en modningssak for moren din, og jeg er håper at hun etterhvert vil se at du har rett og at hun denne gangen nok tar feil.

Det er dessverre slik at siden du er under 16 år, så må du betale for p-staven selv. Jeg håper at foreldrene dine vil endre mening og hjelpe deg å betale dette. Kanskje det ellers er mulig å få hjelp på helsestasjon for ungdom? Det siste kan jeg ikke love deg, men det kan være verdt et forsøk. Uansett har du jo rett på å bruke prevensjon, selv om du er under den seksuelle lavalder. Ønsker deg lykke til. 


Vennlig hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Få dekket deler av utgiftene til prevensjon

P-piller

Er du mellom 16 og 21 år skal du få dekket opptil 116 kroner (januar 2018) for hver tredje måneds forbruk av de ulike prevensjonsmetodene.

Les mer

Prevensjonsmetoder - en oversikt

Par i senga (colourbox.com)

Det finnes flere ulike prevensjonsmetoder og det kan være vanskelig å velge blant dem. I denne oversikten finner du informasjon de aktuelle metodene som finnes i dag.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Annen prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om annen prevensjon