Hopp til hovedinnholdet

Er det farlig å rote med å få tatt p-pillene sine?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har tullet skikkelig mye med p-pillene mine. Har ikke kontroll på når jeg har tatt dobbelt eller når jeg har glemt de. Nå har jeg fått mensen midt i det neste brettet! Kommer jeg til å få mensen igjen når jeg begynner på «sukkerpillene»? Er det farlig på noen måte å rote sånn med pillene? Når blir det stabilt igjen? Jeg har vært dypt deprimert en lang periode, kan dette påvirke psyken min?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er i seg selv ikke farlig å rote med å få tatt p-pillene, men du vil ikke være sikker mht. graviditet om det går mer enn 36 timer mellom to p-piller.
Mest sannsynlig vil det også komme blødning den uken du skal ta "sukkerpillene" selv om du hadde blødning i og med forglemmelsene.

Om du har hat samleie når du har rotet slik med p-pillene kan du ha blitt gravid. Anbefaler å få tatt en gravitest i så tilfelle. Gravitester skal man kunne stole på svaret av fra ca. 3 uker etter evt. graviditetstart.

Blødningen blir mest sannsynlig stabil igjen når du tar pillene slik du skal.

En av mulige bivirkninger med hormonell prevensjon kan være nedstemthet/depresjon. Så p-pillehormoner kan påvirke psyken. Anbefaler at du snakker med legen din om dette slik at dere sammen kan vurdere hva som kan være lurt å gjøre. I ytterste konsekvens kan du få satt inn en kopperspiral for å ha sikker prevensjon samtidig som du unngår hormoner som kan være årsak til at du har vært deprimert. Kopperspiral inneholder ikke hormoner. Kobberspiral er et godt prevensjonsvalg for kvinner som ikke har plager med smerter eller store blødninger under menstruasjonen. Det er svært effektivt og kan benyttes også av dem som ikke har født barn. Kobberspiral er det sikreste ikke-hormonelle prevensjonsmiddelet som er på markedet.

Anbefaler å lese artiklene under svaret.
Hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Langtidsvirkende prevensjonsmidler

Kobberspiral, hormonspiral og p-stav (foto: ung.no)

Helsedirektoratet og WHO anbefaler langtidsvirkende reversible prevensjonsmetoder (LARC) til unge jenter. Men du bestemmer selv hva du ønsker å bruke.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon


Quiz: Den store snustesten

Sant/usant: Snus inneholder kreftfremkallende stoffer