Hopp til hovedinnholdet

Redd for å ha sex? Når starter p-pillen å virke? Herpes av å suge noen?

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei, jeg har noen spørsmål. 1: jeg er veldig redd for å ha sex, bare på grunn av at jeg er redd gutten skal bli skuffet eller ikke like kroppen min osv.. hva kan jeg gjøre? 2: er det sånn at når man starter med p-piller kan man ha sex med en gang? og når man går tom og ikke tar piller på noen dager blir man gravid da? 3: kan man få herpes av å suge noen? eller noen andre kjønnssykdommer? veldig merkelige spørsmål men har lurt på dette veldig lenge..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.

Takk for spørsmålene dine!

 1. Det er helt normalt å være litt engstelig og kanskje redd for hvordan det skal bli første gang du har sex med en annen person. Dette er som regel en redsel som blir mindre etter hvert som du blir mer moden, trygg på din egen seksualitet og følelser, og kanskje også treffer en du får følelser for og har lyst til å utforske med.
  Når du kommer så langt som at det er aktuelt, er det gjerne med en person du har kjent over tid og hatt muligheten til å bli trygg og fortrolig sammen med.
  Det du også må huske på, er at den du skal ha sex sammen med ofte er like engstelig og redd for at du ikke skal synes at han er bra nok på alle måter. Ha fin nok kropp, stor nok penis, gi deg nytelse på en god måte osv. Med andre ord er dette noe du ikke er alene om å kjenne på.

  Derfor er det fint om man kan si noe om sin redsel for å ikke være bra nok, når du har fått deg en kjæresten du stoler på og kan snakke med om slike ting. Det gjør det mindre farlig, og det bytter en trygghet mellom dere som gjør det lettere å våge å gi slipp på negative tanker som bare klusser det til for deg.

  Kunnskap om kropp, seksualitet, følelser er med på gjøre det tryggere. Utforsk kroppen din, onaner og lær hva som gjør det kåt og hvordan du får nytelse. Det gjør det lettere når du skal dele sex med annen.
  I tillegg er det viktig å styrke din egen selvfølelse og lære deg å bli glad i deg selv på alle måter.
  Gå inn på "Din kropp er skapt til glede" og Feminina og les mer om jenters kropp og seksualitet.
 2. Når du skal starte på p-piller for aller første gang vil du være beskyttet mot graviditet fra første pille hvis du begynner første menstruasjonsdag. Dersom du starter på et annet tidspunkt, vil du være sikker fra 8. dagen og må bruke kondom de første 7 dagene.

   

  Pakken med p-piller inneholder 3 brett, og det tar derfor ca 3 måneder før man må hente ut en ny pakke. Det vanligste er p-piller med 21 eller 28 piller. Er det 21 piller, tar du en pille hver dag til ca samme tid til brettet er tomt. Da tar du pause i syv dager og begynner på nytt brett. Det er viktig at det ikke går mer enn 7 dager før du starter på nytt brett. I den pillefrie pausen får du vanligvis en blødning som minner om mensen. Man er beskyttet mot graviditet selv i den pillefrie uken. Man skal starte opp med nytt brett selv om blødningen ikke har sluttet.
  Glemmer man å ta en pille eller ikke kommer i gang med nytt brett før det har gått over 7 dager, så er man ikke lenger godt nok beskyttet og fare for graviditet øker. 
  Du kan lese om dette i artiklene om prevensjon nedenfor.

 3. Enkelte seksuelt overførbare infeksjoner kan smitte ved oralsex. Det mest vanlige å bli smittet med er herpes, men også gonore og visse andre kan utgjøre en risiko. Herpes utbrudd rundt munnen kan smitte til kjønnsorganet. Les artikkelen nedenfor om oralsex, så finner du god informasjon.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Og de kan brukes av de aller fleste. Får du satt dem inn når du er mellom 16 og 22 år har du en gratis, eller svært billig, prevensjon i inntil 5 år.

Les mer

Oversikt over kjønnssykdommer

Kjønnssykdommer

Her er en oversikt over seksuelt overførbare infeksjoner (kjønnssykdommer) – hvordan de smitter, hvordan du kan beskytte deg, symptomer, behandling og konsekvenser.

Les mer

Sex og nytelse

Par (colourbox.com)

Mange gruer seg for å ha sex med en annen, enten det er for første gang eller første gang med ny partner. Usikkerhet og bekymringer kan legge en demper på opplevelsen, og kanskje hindre deg i å ha sex. Hvordan ha sex til glede og nytelse?

Les mer

Gratis kondomer

Holder et kondom (colourbox.com)

Dette må du vite om kondomer. Visste du at du kan få tilsendt kondomer gratis i posten?

Les mer

Herpes – munnherpes og kjønnsherpes

Herpes

Herpes er vanligere enn du tror. Rundt 80 % av befolkningen i Norge kan være smittet med et herpesvirus. Mange er smittet uten at de noen gang får utbrudd med sår.

Les mer

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Spørsmål om onani? Les vår ABC om å oppnå orgasme med hånd

ABC for å oppnå orgasme på egenhånd (ung.no)

Å greie onanere og få orgasme selv eller å greie å hjelpe partneren til en god orgasme, er en fin kunst å kunne. Her finner du litt kunnskap som er nyttig for å forstå og kjenne kjønnsorganene bedre og dermed å mestre onanikunsten bedre.

Les mer

Kåthet, onanering og orgasme

Gutt med buksene nede (colourbox.com)

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell lyst - kåthet. Lurer du på noe om kåthet, onanering eller orgasme? Kanskje finner du svaret i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mest for jentene
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mest for jentene