Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg flytte syklusen min, slik at jeg får mensen på en mandag?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 17 år som nylig har begynt på ppiller. Jeg fikk beskjed av legen min at jeg skulle starte på ppiller første dagen jeg fikk mensen. Jeg fikk mensen en lørdag og har siden jeg startet på ppiller fått mensen på lørdager. Jeg vil gjerne flytte syklusen min, sånn at mensensyklusen starter på mandager i stedet for en lørdager. Det jeg lurer på nå, er om det er mulig i det hele tatt å flytte syklusen? Og hvordan gjør jeg det eventuelt? Setter ekstremt pris på svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 17 år.


Takk for at du kontakter Ung.no.

Når du bruker p-piller, får du mensen når du ønsker det selv. Det vil si at så lenge du tar aktive p-piller.kommer ikke mensen, men med en gang du tar en pillepause, vil du etter 2-3 dager vanligvis få det vi kaller for en bortfallsblødning.

Det er ikke din vanlige menstruasjon, men en blødning som kommer fordi du tar pause fra pillene. Du må ta minst 21 piller (1.pillebrett) mellom hver pause, men du kan gjerne ta flere piller. Noen går kontinuerlig på p-piller, og få derfor ikke noen bløding. Det går helt fint og er ikke farlig. Les mer om dette i artikkelen jeg legger ved.

Hvis du ønsker å få mensen på en mandag og vanligvis får den på en lørdag, må du bare sørge for å ta aktive p-piller helt fram til lørdagen, så vil blødningen mest sannsynlig komme på mandagen, eller tirsdagen. 

Jeg håper jeg klarte å forklare meg godt nok. Ellers anbefaler jeg deg å ta en prat med helsesøster på skolen, eller helsestasjon for ungdom. Her får du god informasjon om pillene dine.

Håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg en god sommer.

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Du kan utsette "mensen" med hormonell prevensjon

Truser på ei snor (colourbox.com)

Noen ganger passer det ikke å få en blødning. Eller kanskje du bare ikke ønsker å ha blødning så ofte. Her finner du oppskrift på hvordan du kan utsette og få færre blødninger med hormonell prevensjon.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon